SŽ lani z 2,4 milijona evrov dobička

Kljub krizi so v letošnje planske dokumente zapisali, da bi radi dosegli 4,3 milijone evrov čistega dobička.

Objavljeno
14. februar 2013 17.55
vvo sneg
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana – Skupina Slovenske železnice je leto 2012 po ocenah, ki so jih slišali člani nadzornega sveta, zaključila z 2,4 milijona evrov čistega dobička – kar je bolje tako od plana kot od 15,4-milijonske izgube v letu 2011.

Kljub še vedno zelo težavnim gospodarskim razmeram se nadaljuje večletno izboljševanje poslovnih rezultatov. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je lani dosegel 7,3 milijona evrov (predlani 2,2), EBITDA pa 47,4 milijona evrov (predlani 42,4 milijone evrov). Za letošnje leto je v osnutku rebalansa poslovnega načrta zapisan EBIT v višini 16,2 milijona evrov, čisti dobiček pa naj bi znašal 4,3 milijona evrov.

Leta 2012 je potekala intenzivna poslovna, kadrovska in finančna sanacija SŽ. Njen del je bilo tudi kadrovsko prestrukturiranje, tako da se je število zaposlenih v Skupini SŽ zmanjšalo za 618. Na zadnji dan lanskega leta je bilo v Skupini SŽ 8.179 zaposlenih. Kadrovsko prestrukturiranje se nadaljuje tudi letos, so med sejo NS SŽ sporočili s SŽ.

Nadzorniki so sicer obravnavali tako lansko poslovanje kot plane za letos in za čas do leta 2017. Za leto 2013 je predvideno, da se bodo transportni prihodki tovornega prometa v primerjavi z lanskim letom povišali za 4,2 odstotka, transportni prihodki potniškega prometa pa naj bi bili kljub temu, da se bo višina proračunskih sredstev zmanjšala za dva milijona evrov, enaki kot lani.

Tovorni vlaki SŽ bodo letos predvidoma prepeljali 16,5 milijona ton tovora (za 1,6 odstotka več kot lani) in opravili 3.631 milijonov netotonskih kilometrov (za 2,6 odstotka več od ocene za leto 2012). Število prepeljanih potnikov bo s 16 milijoni za 4,6 odstotka večje od ocene za leto 2012, število opravljenih potniških kilometrov bo doseglo 771 milijonov (za 4,6 odstotka več kot lani).

Prvega decembra 2012 je bila v družbah v skupini SŽ uveljavljena nova notranja organiziranost, ki ji je sledil sprejem kadrovskega načrta za višje ovrednotena delovna mesta. Letos se bo nadaljevalo sprejemanje kadrovskih načrtov in s tem povezana racionalizacija tudi na drugih delovnih mestih. Zmanjšanje števila zaposlenih bo potekalo predvsem s pospešenim upokojevanjem, z vključevanjem delavcev v program reševanja presežnih delavcev in z drugimi socialno vzdržnimi oblikami reševanja morebitnega prevelikega števila zaposlenih. Konec leta 2013 bo v Skupini SŽ predvidoma 7.754 zaposlenih, so zapisali železničarji.

Po lanskem odstopu Milana Perovića z mesta člana poslovodstva SŽ so nadzorniki na to mesto imenovali Milana Jelenca, ki je na SŽ zaposlen dobre štiri leta. Doslej je opravljal različne naloge v Tovornem prometu, med drugim je bil tudi pomočnik direktorja in direktor.