Ime dneva: Taja Benčina, Coinhab

Prek spletne platforme v skupinsko gradnjo ali najem in s tem do cenejšega bodočega doma.

Objavljeno
13. marec 2015 16.21
Podjetje Co-inhab, 9.2.2015, Maribor
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Mladi arhitekti so si zamislili spletno platformo, s pomočjo katere bi mladi cejneje prišli do nepremičnine. Gre za sistem sogradnje oziroma sonajema. Idejo pa želijo razširiti po Evropi, najprej v Avstriji, kjer so že pokazali precej zanimanja.

Ideja za Coinhab je začela nastajati med pripravljanjem diplomskega dela, pravi soavtorica in vodja projekta Coinhaba Taja Benčnina in dodaja: »Na splošno nas jezi nepremičninska situacija v Sloveniji. Ko smo se mladi arhitekti srečali s trgom in začeli preračunavati, koliko stanejo stanovanja v Ljubljani in zakaj, smo ugotovili, da bi bil možen alternativni način, ki bi mladim omogočal cenejša stanovanja.« V Sloveniji je kar 68 odstotkov mladih s stanovanjskim problemom. »Ti v kar 70 odstotkov zaradi pomanjkanja sredstev nimajo možnosti, da bi zgradili standardni individualen objekt. Stanovanja, ki so na voljo, so pogosto predraga, neprilagojena njihovim željam in slabše kakovosti,« pravi Taja Benčina.

Do 40 odstotkov nižji stroški

Tako je nastala spletna platforma Coinhab, ki mladim omogoča, da se povežejo in postanejo so-graditelji ali so-najemniki ter si tako znižajo stroške bodoče nepremičnine. Platforma že deluje in ima že več kot 30 prijavljenih uporabnikov, ki bi želeli so-graditi, še več je uporabnikov za so-najem.

S pomočjo Coinhaba se stroški gradnje znižajo tudi do 40 odstotkov, bodoči dom pa je prilagojen željam posameznikov. Na spletni platformi lahko uporabniki poiščejo ustrezno nepremičnino, si poiščejo sostanovalce in s pomočjo sistema zgradijo ali najamejo stanovanje. Sistem deluje tako, da si uporabniki ustvarijo profil, v katerem oddajo želje glede svojega bodočega doma. Nato jim sistem predlaga ugodne nepremičnine, okrog katerih se z drugimi uporabniki povežejo v skupine. Ko je skupina zapolnjena organizirajo sestanek z lastnikom, arhitektom ipd., saj stran omogoča tudi povezavo z nepremičninskim agentom, lastnikom stanovanja oziroma arhitektom.

»V stik stopimo z nepremičninskimi agencijami, lastniki zemljišč, stanovanj, in tiste, ki si želijo, vključimo v naš sistem,« pravi Benčina. Trenutno imajo v naboru že 200 stanovanj in nekaj ugodnejših parcel, ki bi bile primernejše za mlade.

Pilotna skupina v Ljubljani

Pred začetkom projekta so opravili tudi raziskavo in ugotovili, da je sistem za sogradnjo zanimiv za mlade med 25. in 35. letom, medtem ko se je sonajem izkazal za priročnega za študente in mlade ob prvi zaposlitvi. V Ljubljani imajo tudi pilotno skupino, s katero želijo oblikovati ideje in ugotoviti, kako bo vse skupaj resnično potekalo. Sistem za sonajem je zazdaj brezplačen, pri sogradnji pa, ko pride tako daleč, da se ljudje odločijo za parcelo in pošljejo povpraševanje arhitektu, zaračunajo idejno zasnovo.

V Sloveniji bo Coinhab urejal celoten proces, v tujini pa bodo arhitektom, ki jim bodo pošiljali projekte zaračunali provizijo. Tudi v Sloveniji, če bi bilo projektov več, bi jih posredovali drugim arhitektom in zaračunali provizijo. »Vsaka skupina oziroma lastnik večjega zemljišča, k ga ne more prodati lahko prek platforme razpiše natečaj in od arhitekta dobi idejno zasnovo. To pomaga tudi arhitektom, ki so povečini brez dela,« razlaga Benčina.

Razvojna pomoč študentov

Razvoj platforme so financirali iz lastnih sredstev. Prijavili se bodo na katerega od razpisov Slovenskega podjetniškega sklada. Iščejo pa tudi potencialnega investitorja semenskega kapitala. En razpis pa so že dobili, kjer gre za povezovanje med univerzami in podjetji. Tako imajo 10 študentov informatike in arhitekture, ki opravljajo plačano prakso na tem projektu. To pa bo tudi pospešilo razvoj platforme. Ožjo ekipo sestavljajo trije, imajo pa tudi mentorja in tri zunanje sodelavce, ki pomagajo na področju prava, urbanizma in odnosih z javnostmi.

Ekipa je s svojo idejo osvojila drugo mesto na startup tekmovanju v Celovcu. »V Sloveniji vidimo veliko potenciala, a je trg majhen, zato želimo idejo razširiti po Evropi. Iz tega razloga smo se udeležili tekmovanja v Celovcu, da bi preverili, kakšen je interes na avstrijskem trgu. Izkazalo se je, da ga je še več kot pri nas,« razlaga Benčina. Tako bodo začeli z Avstrijo, kjer so že dobili potencialne pomočnike. Imajo pa tudi svojo mrežo arhitektov po Evropi, ki so pripravljeni pomagat pri širjenju ideje v tujini.