TDR Metalurgija v stečaju priznala 9,5 milijona terjatev

Do sedaj je bilo izplačanih 2,7 milijona evrov terjatev, stečajni upravitelj je 3,5 milijona evrov terjatev priznal pogojno.

Objavljeno
02. november 2011 14.32
Posodobljeno
02. november 2011 14.45
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ruše - V stečajnem postopku ruške TDR Metalurgije je bilo do konca septembra poplačanih za 2,7 milijona evrov terjatev, od tega dobro polovico upnikom s prednostnimi terjatvami, preostanek pa ločitvenim upnikom. Stečajni upravitelj Dušan Marin je tako priznal 9,5 milijona evrov terjatev, še 3,5 milijona pa je priznal pogojno, poroča STA.

Marin je v dosedanjem poteku stečajnega postopka, ki se je začel aprila 2008, izpeljal že 13 dražb, še ta mesec bo na vrsti 14., na kateri bo skušal prodati upravno zgradbo ter še nekatere premičnine tudi tiste katerih vrednost glede na postavljeno izklicno ceno skupaj znaša skoraj 800.000 evrov.

Kot je stečajni upravitelj zapisal v rednem poročilu, objavljenem na Ajpesu, je glede na likvidacijske vrednosti neunovčenega še za slabe tri milijone evrov premoženja, za kar pa bodo glede na dosedanje poskuse prodaje iztržili precej manj denarja.

Sicer pa po Marinovem mnenju stečajni postopek ne poteka v celoti skladno z načrti, razloge za to pa pripisuje predvsem opravljanju oskrbe z električno energijo za podjetja v sklopu nekdanje Tovarne dušika Ruše, ki bi jo po zakonodaji sicer moral opravljati sistemski operater Sodo. Več kot leto dni so namreč v času stečaja z elektriko oskrbovali 15 gospodarskih subjektov na ruškem industrijskem območju in s tem preprečevali veliko gospodarsko škodo ter izgubo številnih delovnih mest.

Po besedah stečajnega upravitelja se Sodo na njihove pozive nekaj časa sploh ni odzival, o vsem skupaj so letos zato obvestili tudi vsa vpletena podjetja na območju ruške cone, direktorat za energijo, odgovore pa še vedno čakajo tudi od ministrstva za gospodarstvo. Stečajnega upravitelja ob tem čudi predvsem lagodnost in brezbrižnost, s katero se dopušča nezakonito in neodgovorno ravnanje družbe Sodo. Upniki so v stečaju TDR Metalurgije sicer prijavili za slabih 45 milijonov evrov terjatev, a jih je stečajni upravitelj prerekal za skoraj 32 milijonov evrov.