Telekom mora ABM plačati 2,3 milijona odškodnine

Sodišče je odločilo, da je Telekom zlorabil prevladujoč položaj in da tekmecu dolguje odškodnino.

Objavljeno
23. marec 2012 12.03
Posodobljeno
23. marec 2012 12.14
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo

Ljubljana – Okrožno sodišče v Ljubljani je po naših informacijah pol leta po zadnji obravnavi razsodilo: Telekom Slovenije je zlorabil prevladujoči položaj in mora tekmecu ABM-u plačati 2,3 milijona evrov odškodnine.

ABM je bil eden prvih slovenskih ponudnikov dostopa do interneta, uspešen je bil predvsem v času klicnega dostopa (dial-up). Ob prehodu na širokopasovne tehnologije se je začel njegov zaton, po trditvah podjetja tudi zaradi oviranja Telekoma.

Iz tega izhaja tudi tožba, ki jo je ABM proti Telekomu vložil pred skoraj desetimi leti, oktobra 2002. Tri leta prej namreč Telekom v svoje pakete ISDN namreč ni hotel vključiti ABM-ovega CD-Roma za priklop na internet. Alternativni operater se je najprej pritožil na Urad za varstvo konkurence, ki jo razsodil, da je Telekom s tem zlorabil svoj prevladujoči položaj. Nato je sledila še tožba.

V njej je ABM zahteval 4,2 milijona evrov odškodnine, sodnica Tanja Poberžnik pa mu je na osnovi izračunov izvedenca ekonomske stroke Štefana Ščapa nazadnje prisodila 2,3 milijona in zamudne obresti.

Večinski lastnik in direktor podjetja ABM Boris Horvat sodbe ni želel komentirati, medtem ko so v Telekomu zatrdili, da razsodbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati.