Telekom: Nov obračunski interval za Mobitel

Simobil ima za odhodne klice prav tako uveljavljen obračunski interval 60/60.

Objavljeno
01. oktober 2013 10.16
Ljubljana 29.11.2012 - Telekom Slovenije.foto:Blaz Samec/DELO
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana - Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije z oktobrom za naročnike storitev mobilne telefonije Mobitel uveljavlja nov obračunski interval klicev. Gre za interval 60/60, kar pomeni, da bo Telekom polno obračunal vsako začeto minuto pogovora.

Nov obračunski interval bo veljal za obračun pogovorov v Sloveniji, in sicer za vse naročnike storitev Mobitel, razen za naročnike paketov Džabest 250, Džabest 2000, Džabest 3000 in Itak Džabest.

Za predplačniške uporabnike ostaja obračunski interval nespremenjen, in sicer 60/1, kar pomeni, da se prva minuta pogovora obračuna v celoti, nadaljnji pogovor pa glede na porabljene sekunde.

Mobitel je zadnji od treh velikih operaterjev - poleg njega sem spadata še Simobil in Tušmobil - ki se je odločil, da za svoje naročnike spremeni obračunski interval za klice v 60-sekundnega, so ob tem zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

»To pomeni, da bodo naročniki od 1. oktobra naprej plačevali za vsako začeto minuto pogovora, v praksi pa bo ta sprememba seveda vidna tudi na računu - glede na to, da ima večina uporabnikov pakete z zakupljenimi količinami, bo porabljenih količin več,« pojasnjujejo.

Pri zvezi ob tem še dodajajo, da imajo naročniki v času do začetka veljave spremembe obračunskega intervala možnost, da preverijo, ali je njihov operater še vedno »dovolj konkurenčen« ali pa ga bodo zamenjali. Slednje lahko brez sankcij storijo tudi, če so z Mobitelom sklenili pogodbo o vezavi, piše na spletni strani zveze.

Vendar pa še vedno velja, da bodo morali vsi, ki so kupili opremo po subvencionirani ceni, zanjo ob zamenjavi doplačati, ne glede na to, ali jo bodo vrnili - v tem primeru se zaračuna uporabnina - ali jo zadržali - v tem primeru se plača preostalo vrednost.

Kot pravijo v Telekomu, je odločitev o spremembi obračunskega intervala njihova poslovna odločitev, ki so jo sprejeli na podlagi analiz tržnih razmer in uporabe njihovih storitev.

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil ima za odhodne klice na naročniških in predplačniških paketih v Sloveniji prav tako uveljavljen obračunski interval 60/60, pri Tušmobilu pa je obračunski interval odvisen od paketa, ki ga izbere uporabnik. V večini starejših paketov je obračunski interval 30 sekund, v novejših paketih, kot sta Free in Najbližji, pa 60 sekund.

Pri ostalih ponudnikih mobilnih storitev so obračunski intervali prav tako različni - razpon je od najpogostejših 60/60 prek 15/15 do 180/15 v paketu Izimobilovem paketu Iziklepet, kar pomeni, da se prve tri minute zaračunajo skupaj, nato pa se poraba obračunava v 15-sekundnem intervalu.