Telekom Slovenije z novimi nadzorniki

Po novem bodo Telekom nadzirali Lidia Glavina, Barbara Kürner Čad, Barbara Gorjup, Ljubomir Rajšič in Bernarda Babič.

Objavljeno
21. april 2017 13.30
Telekom Slovenije - skupščina
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Skupščina Telekoma Slovenije je za nove nadzornike na predlog SDH in države imenovala Lidio Glavina, Barbaro Kürner Čad, Barbaro Gorjup, Ljubomirja Rajšića in Bernardo Babič, ki je že doslej sedela v nadzornem svetu družbe. Babičeva je tudi edina, ki je ostala od prvotnega predloga novih nadzornikov.

Slovenski državni holding (SDH) je, kot smo napovedovali, z nasprotnim predlogom imen prišel šele na samo skupščino Telekoma, saj so od četrtka po naših informacijah o imenih potekala intenzivna usklajevanja, v katera je bila aktivno vključena tudi koalicija.

Predstavnica SDH je na skupščini povedala, da je bila pri izboru imen upoštevana heterogenost sestave tako po znanjih kot po spolu. Z imenovanjem predsednice uprave SDH Lidie Glavina, ki bo po naših informacijah najbrž postala tudi prva nadzornica družbe, da SDH izkazuje največjo stopnjo skrbnosti za to kapitalsko naložbo.

Jamnik izpadel s seznama

S seznama, ki ga je predlagal nadzorni svet Telekoma, je bila imenovana le dosedanja nadzornica Bernarda Babič. Telekoma tako ne bo več nadziral dosedanji prvi nadzornik Borut Jamnik, ki ga je za prihodnji mandat predlagala Kapitalska družba; poleg njega so bili predlagani še Tomislav Kalan, Uroš Mesojedec in Rok Rozman.

Delničarji – skupščine se jih je udeležilo dobrih 79 odstotkov – so še sklenili, da se za dividende nameni večino bilančnega dobička družbe, to je 32,5 milijona evrov oziroma pet evrov za delnico. Upravi in nadzornemu svetu so tudi podelili razrešnico.

Poslanec Veber 
ostal pred vrati

Skupščine se je hotel kot državljan – čeprav ni delničar – udeležiti tudi poslanec Janko Veber, a mu vstopa niso dovolili, ker ni delničar družbe. Veber je menil, da mu ta pravica pripada kot državljanu po ustavi. Na skupščini je hotel nastopiti proti privatizaciji družbe. Interes za njeno prodajo tujcem po Vebrovih besedah ogroža tudi varnost države

»Verjamem v ustreznost korporativnih postopkov in verjamem, da je v interesu države imenovanje najboljših možnih posameznikov. Upam, da si bodo vsi izvoljeni prizadevali za iste cilje kot dosedanji nadzorniki,« je po skupščini povedal dosedanji prvi nadzornik Telekoma Slovenije Borut Jamnik.

Pojasnil je še, da je Telekom Slovenije v odlični formi: v preteklih štirih letih je tožbene zahtevke znižal za 500 milijonov evrov, družba se je razdolžila na petino dolga ob izhodu iz krize, stabilizirala je denarne tokove in ima odlično upravo. »To je naredil nadzorni svet, ki ga je imenovala skupščina, kjer so imeli večino manjšinski delničarji. Prepričan sem, da bo tudi v novi sestavi poslovala tako,« je dodal Jamnik.

Jamnik: Izbira Glavinove 
je legitimna

Glede imenovanja Lidie Glavina v nadzorni svet Telekoma pa je dejal, da je povsem legitimno, da predsedujoči holdingu, ki upravlja takšno premoženje, osebno prevzame odgovornost za tako pomembno naložbo v lastnem portfelju. In kaj kot predsednik Združenja nadzornikov Slovenije meni o praksi, da SDH na skupščine z nasprotnimi predlogi prihaja v zadnjem hipu? »Prepričan sem, da bo SDH svojo odločitev pojasnil na svoji spletni strani. Menim pa, da bi bilo za vse delničarje bolje, če bi bilo poslovanje bolj transparentno.«

Na tokratni skupščini je država kot večinska lastnica imela vse glasovalne pravice, medtem ko je bila pred štirimi leti brez njih, tako da so o dosedanjih nadzornikih odločali manjšinski delničarji. Med njimi tudi Društvo malih delničarjev Slovenije, ki ga vodi Rajko Stanković. Ta je na včerajšnji skupščini delo uprave Telekoma pohvalil. Kaj torej meni o tem, da od dosedanje ekipe nadzornikov v novem mandatu ostaja le ena članica? »Menim, da to ni najboljši kazalec korporativnega upravljanja, saj bi bilo dobro, če bi ostala vsaj dva dosedanja nadzornika, še posebej ker jim je uspelo zmanjšati izpostavljenost družbe za kar 74 odstotkov, kar bo državi olajšalo prodajo,« je odgovoril. Poleg tega so po njegovih besedah obrnili trende poslovanja. »Spet se preštevamo, kdo je naš in kdo njihov, ne gledamo pa rezultatov,« je dodal. 

Veliko interesov

Da se nasprotni predlogi države razkrijejo šele na skupščinah, se tudi njemu ne zdi najboljša praksa: »To je žal posledica velikega števila interesov v velikih družbah, ki razmeroma dobro poslujejo.« Kot je dodal, to zakon pač dopušča.

Predsednik uprave Telekoma Rudolf Skobe je delničarjem povedal, da cilj družbe ostaja postati vitek in okreten operater. Za letos v skupini načrtujejo 717,8 milijona evrov poslovnih prihodkov in 41,3 milijona evrov čistega dobička ter skoraj 207 milijonov evrov EBITDA.