Telemach dokončno prevzel Elektro Turnšek

Nadaljuje se konsolidacija kabelskih operaterjev, saj mali ponudniki vse bolj pešajo.

Objavljeno
04. oktober 2013 19.17
vidic/Telemach
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Telekomunikacijski operater Telemach je po daljšem čakanju na soglasje Agencije za varstvo konkurence dokončal prevzem celjskega kabelskega operaterja Elektro Turnšek. Tega se je lastnik Janko Turnšek odločil prodati zaradi težav v drugih njegovih podjetjih in zaradi prevzemne bitke, ki sta jo bila Telemach in Telekom Slovenije, kar je dvigalo ceno.

Direktor Telemacha Marko Šter o njej sicer noče govoriti, je pa potrdil, da se je od prvotno ponujene zvišala. Po naših informacijah je posel vreden več kot 20 milijonov evrov.

»Prevzem za Telemach pomeni širitev na novo zemljepisno področje, kjer prej nismo bili prisotni in kjer bomo lahko nagovarjali od 35 do 40 tisoč domov,« je povedal Šter. V prihodnjih mesecih bodo omrežje Elektra Turnšek posodobili, za kar bodo namenili več milijonov evrov, in vključili v Telemachovo omrežje, katerega hrbtenica že zdaj teče mimo Celja. Zato bodo po Šterovih besedah tamkajšnji uporabniki imeli na voljo enake storitve kot ostali naročniki Telemacha.

Na celjskem območju bo ta operater morda tudi širil omrežje. »Pogledali bomo smiselnost investicij, preverili zainteresiranost med lokalnimi skupnostmi in se na podlagi tega odločali,« je napovedal direktor.

Glede nadaljnih morebitnih prevzemov v največjem slovenskem kabelskem operaterju ponavljajo, da želijo pod svoje okrilje vsakogar, ki bo ugotovil, da sam ne more več vlagati v nove tehnologije in dodatne vsebine. To je za male operaterje postala vse večja težava, še posebej, ker trg obvladujejo štirje večji ponudniki dostopa do interneta in televizije, zraven pa sta še dva mobilna operaterja, ki pa dolgoročno verjetno ne bosta mogla obstati brez fiksne ponudbe. Medtem ko Telemach še vedno načrtuje večji preboj pri mobilni telefoniji, zato bo v kratkem začel tržiti prenovljeno ponudbo, s katero upa, da bo bolje nagovoril potencialne naročnike.

Tudi sam Telemach je kot del skupine United group trenutno naprodaj, saj finančni sklad Mid Europa partners svojo naložbo aktivno prodaja. Marko Šter meni, da posel z Elektrom Turnšek, ki so ga načrtovali že pred prodajo skupine, na to ne bo imel vpliva. Glede poteka prodaje pa ne želi dajati izjav. Po neuradnih informacijah se sicer za skupino United med drugim zanima Telekom Austria, ki je lastnik Simobila in tudi mobilnega operaterja Vip v Srbiji, kjer je na fiksnem področju močan SBB, ključni del skupine United.