Teodoor odklene vrata brez ključa

Danes kampanjo na platformi Kickstarter zažene slovenska ekipa Teodoor, ki si obeta prvo mesto na trgu pametnih ključavnic.

Objavljeno
14. april 2017 13.01
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana − Danes ob 15. uri kampanjo na platformi množičnega financiranja Kickstarter zažene ekipa Teodoor, ki je razvila pametno ključavnico za vhodna vrata. Za zagon potrebujejo 90.000 dolarjev, obetajo pa si prvo mesto na trgu pametnih ključavnic.

Uporabniki ključavnico nadzirajo s pametnim telefonom prek povezave bluetooth ali Wi-Fi. Kot pravijo ustvarjalci, je njihova ključavnica najnapredneje zasnovan izdelek na trgu in se ga lahko prilagodi na najširši nabor ključavnic različne izdelave, poleg ameriških tudi na evropske.

Kako deluje pametna ključavnica? Ko je uporabnik s pametnim telefonom od vrat oddaljen 30 metrov, Teodoor prepozna domačega uporabnika, in ko ta stoji pet metrov od vrat, bo pametno odklenil vhod. »Namesto iskanja ključev, posojanja le-teh, bomo lahko prijateljem dovolili dostop v stanovanje po telefonu,« razlaga Žiga Godina, ki je v podjetju zadolžen za marketing.

Pravzaprav ključavnica omogoča tudi odklepanje brez mehanske ročne aktivacije, torej s senzorji, ki zaznajo našo bližino in ključavnici sporočijo, naj se odklene sama od sebe. Ključ, ki ga še vedno lahko uporabimo, pa bo tako postal stvar preteklosti, napoveduje ekipa Teodoorja.

Teodoor pa ni prva pametna ključavnica, tako ima na trgu že tujo konkurenco, a se slovenski Teodoor ponaša z najnovejšo tehnologijo Bluetooth 5, do uporabnika prijaznimi nastavitvami in najboljšo aplikacijo z natančnejšim pristopom k rešitvam pri odklepanju vrat.

»Medtem ko je najpomembnejša stvar, da vas in vašo hišo varuje, je treba pametne ključavnice razvijati tako, da so preproste za uporabo in pravi tehnološki užitek. Računamo na vso podporo simpatizerjev našega dela, da bi Teodoor vstopil na trg, kot se spodobi,« pravi direktor podjetja Bitnot Martin Koterle.