Terme Maribor: ruskega denarja ni bilo

Terme Maribor do nadaljnjega ostajajo v lasti NFD in Save, saj ruski kupec ni nakazal kupnine.

Objavljeno
21. oktober 2011 11.45
Posodobljeno
21. oktober 2011 11.45
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor

Maribor - Skrivnostni ruski kupec tudi danes ni nakazal kupnine za Terme Maribor, ki tako še vedno ostajata v večinski lasti NFD in Save. Kljub temu je skupščina imenovala štiri nove nadzornike, a ti bodo predstavljali sedanje lastnike. "Do imenovanja prvotno predlaganih nadzornikov ni prišlo zato, ker pogodba o prodaji ni bila realizirana," je po kratki skupščinski razpravi povedal prvi mož NFD Stane Valant.

Povedal je še, da se pogajanja s tem ruskim kupcem, Valant njegovega imena ne želi izdati, nadaljujejo, prav tako z nekaterimi drugimi interesenti. "Terme so dobra družba z veliko premoženja, ki dobro posluje," je povedal Valant in zagotovil, da bodo sedanji lastniki podprli njen nadaljnji razvoj.

NFD-ju se sicer s prodajo Term mudi zaradi lastnih finančnih težav. Neuradno je cena za 87-odstotni paket delnic NFD in Save blizu 30 milijonov evrov. Kaj torej neprodaja pomeni za NFD? "Nov krog pogajanj z bankami (upnicami NFD, op.p.). Verjamem, da se bomo dogovorili," je povedal Valant. NFD ima namreč zaradi finančnih težav že približno dva tedna blokirana dva od treh bančnih računov.

Po ugibanjih v Mariboru Termam sedaj grozi, da jih bo NFD preko novega nadzornega sveta (in uprave, ki jo bo ta imenoval) začel finančno izčrpavati, da se bo sam izvil iz hudih finančnih težav. Terme namreč poslujejo z dobičkom in niso močno zadolžene. Skupščina je na predlog NFD za nove člane nadzornega sveta iz vrst zaposlenih v NFD in Savi za dobo štirih let imenovala Deso Katić, Mihaela Stoparja, Mirana Kraševca in Aleša Aberšeka. V sklicu skupščine predlagani Oleg Derkach, odvetnik Matjaž Kirbiš ter prvi mož Hita Drago Podobnik tako niso prišli v nadzorni svet. Znano je, da je skupščino NFD Holding zahteval zaradi prodaje Term, saj je nesojeni kupec želel takoj po plačilu kupnine prevzeti upravljanje družbe Terme Maribor.