Teš se utegne podražiti za 140 milijonov

Dolg zaradi šestega bloka, ki se bo še podražil, bo treba vračati v razmerah, ko so se zaslužki zmanjšali.

Objavljeno
25. april 2013 23.17
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Že osma strateška konferenca skupine Holding Slovenske elektrarne je minila v znamenju nakopičenih težav in streznitve zaradi projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Ta se utegne podražiti za 140 milijonov evrov, težava pa je tudi cena elektrike.

Termoelektrarno Šoštanj (Teš) mora HSE po že petem noveliranem investicijskem programu dokapitalizirati s 160 milijoni evrov – da bo finančna konstrukcija zaprta. A s tem težav še ni konec. Zaradi zamud pri pridobivanju poroštva države za posojilo Evropske investicijske banke, delnega suspenza del Alstoma in zamud s plačili grozi Tešu še za več kot 100 milijonov evrov dodatnih stroškov. Za koliko se bo projekt podražil s predvidenih 1,3 milijarde evrov, še ni natančno znano, saj mora Alstom še utemeljiti svoje zahtevke, govori pa se o celo 140 milijonih evrov.

Glavobole povzročajo tudi prihodnje razmere. »Rahla gospodarska rast v prihodnjih letih, nestabilni gospodarsko in politično okolje, nesprejetje nacionalne energetske politike, nejasno delovanje trga z izpusti CO₂ in napoved cen emisijskih kuponov, nejasna politika subvencioniranja obnovljivih virov energije in podobno na eni strani ter notranje razmere poslovanja skupine HSE na drugi,« so iz HSE zapisali v sporočilu za javnost. Z drugimi besedami, razmerje med dolgom in kapitalom je zaradi Teša 6 neugodno, o emisijskih kuponih bodo evropski poslanci razpravljali še enkrat, cene elektrike pa so tako padle, da verjetno ne bodo nikoli več dosegle 75 evrov ali več, kolikor bo stala megavatna ura iz Teša 6. To so nove razmere, v katerih bo zelo težko poslovati z dovolj velikim dobičkom za financiranje projekta. Zdaj je 1000 megavatnih ur iz Dravskih elektrarn mogoče prodati z dobičkom le treh milijonov evrov.

»Z enim zamahom smo več kot 80 odstotkov termoenergetike postavili na glavo. Zamenjujemo stare bloke in jih nadomeščamo z novim. Tega se je treba zavedati, skoraj 3000 gigavatnih ur pa se ne da čez noč in ceneje nadomestiti z obnovljivimi viri,« pravi generalni direktor HSE Blaž Košorok, ki dodaja, da bo treba v vsej skupini krčiti stroške in povečati učinkovitost poslovanja. V načrtu je tudi prodaja Termoelektrarne Trbovlje oziroma strateški partner zanjo. Franci Blaznek, direktor TET, konference HSE ne komentira, svari pa, da bo 75.000 ton zalog domačega premoga do jeseni pošlo. Če HSE do tedaj ne sprejme odločitve bodisi o nadaljnji proizvodnji premoga v Brnici bodisi o prodaji Olegu Burlakovu, bo TET prepuščena trgovcem s premogom.

Zaradi razmer je delno ogrožena gradnja hidroelektrarn na srednji Savi. »Najprej mora biti podpisana koncesijska pogodba,« pravi Košorok, ki opozarja, da veliko načrtov skupine ni bilo uresničenih. Prvo koncesijo za srednjo Savo so dobili že leta 2005, zdaj je na mizi že 22., zaradi Nature 2000 pa bo mogoče zgraditi le štiri elektrarne, ne deset.