Test tabličnih računalnikov: iPad še vedno na vrhu

V Zvezi potrošnikov Slovenije so objavili primerjavo tabličnih računalnikov in majhnih prenosnikov.

Objavljeno
02. november 2011 19.34
Posodobljeno
03. november 2011 14.00
ZPS
ZPS

Tablični računalniki niso ne prenosniki in ne mobilniki, so preprosto nekje vmes. Potrošniki so se prvič z njimi srečali že ob koncu prejšnjega stoletja, vendar do leta 2010, do prihoda Applovega iPad, ni bilo večjega interesa za tovrstne izdelke. iPad je vse spremenil, prodaja gre v milijone, modelov z različnimi operacijskimi sistemi (prevladuje Android) pa je vse več. Potrošniške organizacije so jih v primerjalnem testu preizkusile že okoli 40, približno 30 jih je na voljo tudi v Sloveniji.

Tablični računalniki niso prenosniki oz. osebni računalniki, saj je princip dela bistveno drugačen. Na ZPS opozarjajo, da kdor okleva med majhnim prenosnikom in tabličnim računalnikom, naj upošteva prednosti in slabosti enega in drugega.

Tablični računalniki:    
+ so lažji od prenosnikov, zato jih je lažje prenašati;
+ baterija pri najboljših zdrži dlje kot pri prenosnikih, tudi do 10 ur;
+ omogočajo preprostejši dostop do vsebine z različnimi aplikacijami;
+ v trenutku so pripravljeni za delo, saj ni treba čakati, da se naloži operacijski sistem;
- tablični računalniki so primerni za prebiranje vsebine, ne pa za vnašanje večjih   količin podatkov;
- uporabnik mora pred kakršnim koli resnejšim delom namestiti ustrezno aplikacijo;
- izmenjava podatkov je omejena na brezžična omrežja (Wi-Fi, Bluetooth) ali v najboljšem primeru na pomnilniško kartico (iPad, denimo, nima ustrezne reže).

Majhni prenosniki
+ delo poteka v znanem okolju z znanimi aplikacijami, ki jih lahko najdemo marsikje, ne samo v posebej prilagojeni trgovini;
+ fizična tipkovnica, ki je sicer manjša od tiste pri običajnih prenosnikih in pri osebnih računalnikih, je preprostejša za uporabo kot pa navidezna;
+ izmenjava podatkov in datotek prek USB ključev je preprosta;
+ preprosto je tudi upravljanje s podatki v različnih mapah;
-  šibka baterija; najboljše zdržijo 5, največ 7 ur;
-  omejena zmogljivost;
-  so vsaj dvakrat težji kot tablični računalniki.

iPad suvereno na prvem mestu
Čeprav je konkurenca na trgu tabličnih računalnikov dokaj pestra (na mednarodnem testu je bilo več kot 30 modelov), pa testiranja kažejo, da je iPad v različnih izvedbah zaenkrat še vedno suvereno na vrhu. V drugi kakovostni skupini so tablični računalniki z operacijskim sistemom Android, pri katerih pa je že treba biti pazljiv, saj je med njimi precej takšnih, ki so zgolj povprečni. Tablični računalniki z operacijskim sistemom Windows 7 ali pa tisti z lastnim operacijskim sistemom sicer niso nujno slabi, vendar je uporabniška izkušnja drugačna: na eni strani gre za operacijski sistem, ki ni prilagojen napravi, na drugi strani pa za bistveno omejeno funkcionalnost. Na ZPS priporočajo potrošnikom nakup tabličnega računalnike brez vezave na ponudbo mobilnih operaterjev, saj jih bodo uporabljali večinoma v brezžičnih omrežjih Wi-Fi in nobene potrebe ni, da bi jih vezali na ta ali oni podatkovni paket - zanj naj se odločijo, ko ga bodo potrebovali.