Test vrtalnikov: Udarni za vrtanje, baterijski za vijačenje

ZPS odsvetuje nakup vrtalnika, cenejšega od 100 evrov.

Objavljeno
19. april 2012 11.08
Boštjan Okorn
Boštjan Okorn

Kakovosten vrtalnik je nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva. Klasični udarni so včasih za povprečnega potrošnika preveč »profesionalni«, zato marsikdo razmišlja o nakupu baterijskega, a je test ZPS pokazal, da iskanje kompromisov ni vedno najboljša odločitev.

Nakup vrtalnika se zdi dokaj preprosto opravilo, saj so si na videz vsi podobni. Prav tako se nam morda zdi, da nobeden od njih ne bi smel klecniti ob povprečni domači uporabi. A resnici na ljubo se vrtanja v beton z baterijskim vrtalnikom ni pametno lotiti, saj rezultata ne bo ali pa bo slab, pa še vrtalnik nam lahko odpove.

Podobni samo navzven

Beton (in granit) je material, ki se ga je treba lotiti le z udarnim vrtanjem, pri katerem vrtečemu se svedru pomaga mehansko kladivo. Uporabnost posameznih modelov pri tem opravilu je različna in le z najboljšimi bomo lahko zares izvrtali luknje večjega premera tudi v trše materiale. Pri vrtanju v kovino razlik med običajnimi vrtalniki skoraj ni, saj so se vsi odrezali dobro, so pa zato manj uporabni za vijačenje.

Hitrost vrtenja, ki je pomembna pri vrtanju, je slabost pri vijačenju, ko je treba uporabiti majhno hitrost, a izrabiti čim večji navor. Da bi to laže dosegli, imajo boljši vrtalniki (vsaj) dve prestavi. Na testu se je pokazalo, da tisti z eno prestavo niso sposobni do konca privijačiti vijaka 8 x 80 mm v les; večina se je ustavila slab centimeter prej, preden je bil vijak dokončno privit.

Baterijski vrtalniki priročnejši

Za domačo uporabo, še zlasti za vijačenje in vrtanje manjših lukenj, so brezžični vrtalniki priročnejši in uporabnejši, saj so lažji in manjši, za njimi pa se ne vleče včasih neroden kabel. Njihova največja slabost je, da se baterija razmeroma hitro sama izprazni. To pomeni, da se lahko zgodi, če vrtalnika ne uporabljamo prav pogosto, da bo prešibka ravno takrat, ko bi ga želeli uporabiti, pa ga ne boste mogli. Boljši modeli imajo priložen hitri polnilnik, s katerim je baterija polna tudi prej kot v uri. Če imate še dodatno baterijo, pa to pomeni, da lahko delate z vrtalnikom tako rekoč neprekinjeno.

Težava pri cenejših baterijskih vrtalnikih je lahko tudi skromna dodatna oprema. Nimajo, denimo, dodatnega ročaja, nobeden od preizkušenih modelov ni imel omejevalnika globine vrtanja. Za vsestransko uporabo je tudi tu pomembno, da ima vrtalnik vsaj dve mehanski prestavi, saj ga boste le tako lahko kakovostno uporabili za vrtanje in za vijačenje. In še to: pri baterijskih vrtalnikih ne pričakujte preveč od udarnega vrtanja, če ga model omogoča. Če potrebujete vrtalnik za to, raje kupite navadnega, žičnega.

Nasvet ZPS

Preden se odločite za nakup vrtalnika, dobro premislite, za kaj ga boste rabili. Večjih obnovitvenih del z baterijskim vrtalnikom ne boste opravili tako kakovostno kot z udarnim, po drugi strani pa bi bil lahko kakovosten baterijski model povsem dober pomočnik v času, ko je stanovanje opremljeno in je treba le tu in tam dodati ali popraviti kakšno malenkost. Razlike v ceni so velike, a dober udarni vrtalnik lahko dobite že za 130 evrov. Nikakor pa ne priporočamo nakupa vrtalnikov, ki stanejo manj kot 100 evrov. Pri baterijskih boste za najboljše odšteli od 250 do 300 evrov, čeprav boste lahko dobrega dobili tudi za 175 evrov; tisti z oceno »povprečno« pa so cenejši od 150 evrov.

Kaj je pomembno

Če želite iz trgovine prinesti domov kakovosten in sodoben vrtalnik, mora imeti naslednje lastnosti:

– dve mehanski hitrosti: majhno za vijačenje in veliko za vrtanje;

– dodaten ročaj za udarno vrtanje ali za zahtevno vijačenje;

– spremenljivo nastavitev hitrosti vrtenja za optimalno hitrost dela;

– samodejno zategovanje glave, ki omogoča preprosto zamenjavo svedrov in izvijačev;

– vrtalno glavo za svedre s premerom do 13 milimetrov;

– litij-ionsko baterijo z veliko zmogljivostjo, da se počasi sama izprazni, ter sodoben polnilnik (napolni prazno baterijo prej kot v eni uri) pri baterijskih vrtalnikih;

– tri metre dolg električni kabel in teža do tri kilograme pri udarnih vrtalnikih.

Na portalu potrošniki lahko dobijo celovito primerjavo testiranih izdelkov, saj je na njem od marca na voljo primerjalnik vrtalnikov.