The New York Times bo odpuščal

Ameriški dnevnik namerava ukiniti 100 zaposlitev, odpuščajo tudi drugi časniki.

Objavljeno
01. oktober 2014 19.41
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
New York - Časnik The New York Times (NYT) namerava ukiniti 100 zaposlitev znotraj redakcije in tudi manjše število uredniških in komercialnih mest, če ne bo dovolj ljudi odšlo prostovoljno, za kar so jim ponudili odpravnine, so napovedali pri časniku.

Založnik Arthur Sulzberger Jr. in direktor Mark Thompson sta ob tem povedala, da bodo poleg delovnih mest ukinili tudi novo aplikacijo NYT Opinion, ker ni pritegnila dovolj naročnikov. »Vse to je potrebno, da bi se ohranilo dologočno donosnost časopisa,« sta dejala in dodala, da je krčenje delovnih mest potrebno zaradi zniževanja stroškov in investicij v digitalno prihodnost NYT, a se zavedajo, da bo boleče tako za vse, ki jih bodo odpuščanja doletela, kot tudi za njihove kolege.

Glavni urednik NYT Dean Baquet je svoji sodelavcem poslal ločen svoj dopis, v katerem je zapisal, da bo to priložnost izkoristil za premislek o delu in načinu dela; tudi o tem, koliko časa namenjajo posameznim vsebinam.

To ni edini medij, ki bo odpuščal; poleti je nekaj zaposlenih odslovil The Wall Street Journal, USA Today pa je 70 delovnih mest ukinil septembra.

Lastniki NYT pravijo, da bodo, kljub krčenjem stroškov – 100 delovnih mest pomeni približno 7,5 odstotkov osebja v redakciji, še naprej investirali v digitalne tehnologije in ponudbo na mobilnih telefonih.

Slabši poslovni rezultati

Družba je tretje četrtletje zaključila z boljšimi poslovnimi rezultati kot drugo četrtletje, za 16 odstotkov bo višje digitalno oglaševanje, digitalne naročnine pa naj bi narasle za več kot 40.000 uporabnikov. A dobiček podjetja je še vedno slabši kot lani, saj so se močno povišali stroški.

V zadnjih šestih letih je Times ukinil 100 delovnih mest leta 2008, nadaljnih 100 leta 2009 in okoli 30 na začetku lanskega leta.