Titan odstopil iz nadzornega sveta NLB

Tako je pred delno prodajo banke nadzorni svet namesto devetčlanski sedaj šestčlanski.

Objavljeno
18. april 2017 18.21
Nova Ljubljanska banka - NLB d.d.. Ljubljana, Slovenija 4.avgusta 2016. [Nova Ljubljanska banka - NLB d.d.,banke]
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Matjaž Titan je danes nadzorni svet in upravo NLB seznanil, da odstopa z mesta člana nadzornega sveta banke, ki ga je zasedal od avgusta lani. Njegovo odstopno izjavo bo nadzorni svet obravnaval na naslednji seji, so sporočili iz banke. Nadzorni svet banke, za katero naj bi se v kratkem začel postopek delne prodaje, je tako namesto devetčlanski sedaj šestčlanski.

Kot navaja spletni Večer, se je Titan za odstop odločil glede na razmerje med vloženim delom in časom, ki ju je funkcija zahtevala, in koristmi, ki jih je od tega imel. K njegovi odločitvi je prispevala tudi neodločnost države pri nameri, da še letos do konca izpelje postopek privatizacije NLB. »Ves čas se glede tega spreminjajo načrti, zato sem se odločil, da pri tem več ne bom sodeloval,« je povedal za spletno izdajo časnika.

Titan je v nadzorni svet prišel z Alexandrom Bayrjem, Davidom Kastelicem in Davidom Ericom Simonom. Na vprašanje, ali so bila med člani različna mnenja glede postopka privatizacije, je odgovoril, da so enotno podpirali lastnika v tem procesu. V nadzornem svetu so še Primož Karpe, Andreas Klingen in Laszlo Urban, Sergeja Slapničar je odstopila, ko je bil v upravo Abanke imenovan njen soprog Matevž Slapničar, Urošu Ivancu pa je potekel mandat.

Slovenija se je v zameno za zeleno luč Bruslja obsežni državni sanaciji NLB konec 2013 zavezala, da bo do konca letošnjega leta prodala 75 odstotkov minus eno delnico NLB. Prodaja naj bi stekla po 28. aprilu, ko bo NLB objavila revidirane poslovne rezultate za lani. A je država medtem že Evropsko komisijo uradno zaprosila za možnost, da do konca tega leta proda najmanj 50 odstotkov banke, preostalo pa do konca prihodnjega leta.

V tem času naj bi bila znana tudi ocena vrednosti NLB, ki jo za Slovenski državni holding, ki vodi postopek prodaje za državo, pripravlja PricewaterhouseCoopers. Po prvih predstavitvah potencialnim vlagateljem sredi marca naj bi dokončni krog predstavitev sledil konec aprila. Takrat naj bi bil znan tudi okvirni razpon cene, ki bi jo bili vlagatelji pripravljeni ponuditi za delnico banke.

A, kot danes navajajo spletne Finance, se bo uradni začetek prodaje NLB zamaknil še za en teden in bo namera za prvo javno ponudbo delnic izdana okoli 7. maja. Uradno zato, ker so rezultati prvega četrtletja dobri, a zaradi sproščanja rezervacij in ne osnovne dejavnosti, neuradno pa zato, ker država čaka na odgovor Evropske komisije na uradno prošnjo za postopni umik iz kapitala NLB.