TMK Črnci Naše paše nazaj pridobiva kupce

Tovarna močnih krmil tik pred stečajem in je pred letom in pol ustavila proizvodnjo. Zagnala jo je nova družba.

Objavljeno
09. december 2015 19.21
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Črnci - Tovarna močnih krmil TMK Črnci d. d. v večinski lasti družine Podlesek se že nekaj časa spopada s hudimi finančnimi težavami in je lansko leto končala s 4,79 milijoni evrov izgube. Poskus uvedbe postopka poenostavljene prisilne poravnave je bil neuspešen, kaj kmalu pa se utegne začeti stečaj. Sedaj že nekaj mesecev proizvodnjo ponovno oživlja nova družba TMK Črnci Naše paše novih lastnikov, ki imajo z mešalnico v Črncih dolgoročne načrte.

TMK Črnci je bila v preteklosti uspešna družba, vendar jo je finančno postopoma spravil na kolena nakup Vinogradništva in vinarstva Kapela, za katerega se je že pred leti odločil večinski lastnik TMK-ja Franc Podlesek. Družba Kapela, ki je pred več kot desetletjem že preživela prisilno poravnavo, je namreč tonila v vedno večje težave, lastniki pa so jo reševali s prelivanjem denarja iz Tovarne močnih krmil. To je pripeljalo tako daleč, da je sedaj Kapela v stečajnem postopku, TMK Črnci pa tik pred njegovim začetkom.

V mešalnici so zaradi zadolženosti in pomanjkanja obratnih sredstev proizvodnjo ustavili že lani spomladi in je niso zagnali leto dni. Medtem so sicer obdržali okrog 15 zaposlenih in jih plačevali z denarjem od prodaje nekaterih osnovnih sredstev, toda družba na tak način ne bi mogla preživeti in poplačati upnike, zato so lastniki poiskali nove investitorje, ki so pred nekaj meseci začeli prevzemati in ponovno oživljati proivodnjo.

Desetodstotna mesečna rast

Družba TMK Črnci Naše paše, katere direktor je njen solastnik Stanislav Droljc, je od stare TMK Črnci odkupila blagovno znamko in opremo, vzela v najem prostore, zaposlila petnajst delavcev, zagotovila potrebna obratna sredstva in ponovno zagnala proizvodnjo, ki po Droljčevih besedah narašča po deset odstotkov mesečno.

»Tovarna dela kakovostno kot prej, počasi pridobivamo nazaj prejšnje kupce, ki so z našimi krmili zadovoljni, naša želja pa je, da postopoma dosežemo količine, ki jih je TMK proizvajala pred krizo, to je okrog 15.000 ton letno.
Sedaj smo že čez polovice ciljne količine proizvodnje,« pravi Droljc in se pohvali, da so minuli mesec prvič poslovali pozitivno.

Ohranjamo vrednost premoženja

Na naše vprašanje, ali takšno oživljanje proizvodnje z drugim in za račun drugega podjetja ne pomeni oškodovanja upnikov stare TMK Črnci, d. d., Droljc pravi, da o tem ne more biti govora. »Oškodovanja tu ne more biti, saj je tovarna mirovala že leto dni in upniki od tega niso imeli ničesar. Mi smo takorekoč kupili mrliča in ga oživljamo z našim denarjem in delom, ob tem pa ohranjamo vrednost premoženja, pokrivamo vse stroške, plačujemo najemnino za nepremičnine in tako omogočamo, da delniška družba ustvarja nekaj prihodkov, ki jih sicer ne bi.

Ko oziroma če bo prišlo do stečaja, pa smo pripravljeni kandidirati za odkup nepremičnin, ki bi jih srečajni upravitelj zaradi stroge namenskosti sicer le stežka prodal. S tem bomo omogočili vsaj delno poplačilo terjatev upnikov. Zato bi radi čimprej vedeli, kaj bo s staro TMK Črnci in kaj z njenim premoženjem, saj je za nas pomembno, da dosežemo dolgoročno stabilnost.«