Toshiba z rekordno izgubo

Presečišče: Podjetje pričakuje 4,5 milijarde dolarjev izgube, odpustili bodo skoraj 7000 zaposlenih.

Objavljeno
24. december 2015 14.45
ap/Japan Toshiba Scandal
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Japonsko podjetje pričakuje, da bo letos ustvarilo rekordno izgubo, vredno 4,5 milijarde dolarjev. Med napovedanimi ukrepi, s katerimi nameravajo vodilni prestrukturirati poslovanje podjetja, je tudi odpuščanje skoraj 7000 zaposlenih.

Japonsko podjetje Toshiba je bilo ustanovljeno leta 1939 z združitvijo prvega japonskega proizvajalca telegrafske opreme Shibaura Seisakusho in prvega japonskega proizvajalca električnih svetilk Tokyo Denki. Združeno podjetje se je sprva imenovalo Tokyo Shibaura Denki, vendar se je zanj kmalu uveljavil vzdevek Toshiba, zato so ga kasneje tudi formalno preimenovali v Toshibo.

Podjetje se je v desetletjih po ustanovitvi hitro širilo, predvsem s prevzemi industrijskih podjetij, ki so med drugim proizvajala različne električne naprave.

Eno najuglednejših podjetij

Toshiba se je na Japonskem uveljavila kot zelo inovativno podjetje, med drugim je v osemdesetih letih na trgu ponudila prvi prenosni računalnik, namenjen množični prodaji. Danes v svojih podružnicah med drugim izdeluje izdelke informacijske tehnologije in telekomunikacijske izdelke, gospodinjske aparate ter medicinsko in pisarniško opremo.

Toshiba se je uveljavila kot eno najuglednejših japonskih podjetij in velja za enega največjih prodajalcev osebnih računalnikov in polprevodnikov na svetu ter zaposluje skoraj 200.000 ljudi.

Po škandalu temeljita prenova

Spomladi se je podjetje zapletlo v računovodski škandal, potem ko so bili njegovi predstavniki prisiljeni priznati, da so zadnjih šest let prikazovali višji dobiček od dejanskega. Od objave te novice so Toshibine delnice izgubile približno 40 odstotkov vrednosti, tudi prodaja se je izjemno zmanjšala, zato se je podjetje odločilo temeljito prestrukturirati svoje poslovanje.

Zaradi škandala sta odstopila predsednik in podpredsednik uprave Toshibe, novo vodstvo se je med drugim odločilo prodati Toshibino tovarno televizorjev in pralnih strojev v Indoneziji, poleg tega išče morebitne kupce in vlagatelje za druge svoje podružnice.

Prejšnji ponedeljek so iz Toshibe sporočili, da bo izguba podjetja letos znašala rekordnih 4,5 milijarde dolarjev, zato si ga bodo še odločneje prizadevali prestrukturirati. Med drugim nameravajo odpustiti 6800 zaposlenih do konca marca prihodnje leto; večini tistih, ki so zaposleni na Japonskem, nameravajo predlagati zgodnjo upokojitev.

Zaradi pričakovane rekordne izgube se je vrednost delnic Toshibe prejšnji teden že zmanjšala za približno deset odstotkov.