Tovarna baterij: Kitajski investitor v Mariboru išče 52 delavcev

Naročila menda že imajo, z delom bi lahko začeli novembra. Na zavodu za zaposlovanje bi pomagali.

Objavljeno
26. september 2014 21.10
ZERJAV, SLOVENIJA, 15.11.2007 - TOVARNA MPI, AKUMULATORJEV V ZERJAVU NA KOROSKEM, FOTO: JOZE SUHADOLNIK/DELO
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Mednarodno podjetje za proizvodnjo baterijskih sistemov Shihlien Apes je objavilo razpis za skupno 52 delovnih mest v tovarni, ki naj bi jo odprli v Mariboru. Delo bi po naših informacijah lahko začeli že novembra.

Ko se je v začetku tega leta delegacija mariborske občine mudila na enem v seriji obiskov Kitajske, so v Huianu s podjetjem Shihlien Apex Huaian Technology podpisali pismo o nameri za zagon tovarne baterij v Mariboru. Županov svetovalec Marko Kovačič je tedaj povedal, da omenjeno podjetje izdeluje ekološko sprejemljive baterije za avtomobilsko industrijo in za shranjevanje električne energije v domovih.

Za odprtje tovarne v Mariboru so se med drugim odločili zato, ker naj bi bila njihovo okno na trge Evropske unije. Sicer pa naj bi, kot so razlagali ob podpisu pisma o nameri, baterije še naprej izdelovali na Kitajskem, medtem ko bi jih v Mariboru sestavljali glede na vrsto naročila.

Shihlien Apes išče različne profile delavcev; največ, 30 mest, je razpisanih za delavce v proizvodnji, po pet pa za inženirje elektrotehnike, programerje in komercialiste za prodajo. Ob tem pri vseh kandidatih pričakujejo vsaj pet let delovnih izkušenj na posameznih področjih.

Na zavodu za zaposlovanje ne morejo oceniti, ali bo imel investitor težave pri iskanju delovne sile. Na zavod se ni obrnil za pomoč, so pa na zavodu takoj začeli aktivnosti za vzpostavitev sodelovanja z delodajalcem zaradi zagotovitve ustrezne pomoči in podpore pri zaposlovanju delavcev. Med brezposelnimi osebami, prijavljenimi na zavodu, namreč obstajajo kandidati z ustrezno izobrazbo in delovnimi izkušnjami, vendar jih je manj za zahtevnejša delovna mesta, za katera je nujno aktivno znanje tujega jezika ali znanje s področja programiranja.

Lokacija še skrivnost

Lokacija tovarne je še skrivnost, župan Andrej Fištravec, ki je na Kitajsko v preteklosti zaradi pridobitve tujih investitorjev poslal več delegacij, je na svojem profilu facebook zapisal le, da gre za proizvodno halo na območju Tabora. Vendar nam je neuradno uspelo izvedeti, da se Kitajci zanimajo za nakup objekta v industrijski coni med železniško progo in Titovo cesto. Menda gre za objekt, ki stoji precej blizu mestnemu središču, nekje med sedežem mariborske obrtne zbornice in nakupovalnim centrom Europark. Po naših podatkih Kitajci že imajo nekaj naročil, zato se jim z zagonom proizvodnje precej mudi.

Aprila, ko je Maribor obiskal redkobesedni kitajski poslovnež Po Ši Lin, predsednik upravnega odbora kitajske družbe Shihlien Energy Technology, je bilo v igri več lokacij, med njimi prostori propadlega Cestnega podjetja Maribor na Pobrežju in lokacije na območju nekdanje Mariborske tekstilne tovarne v Melju. Lin je takrat predstavnike medijev v precej težko razumljivi angleščini odpravil z ekspresno kratko izjavo, da nameravajo v tovarno v treh letih investirati približno 15 milijonov evrov in zagotoviti do 300 delovnih mest.