Transakcija Cimosovih delnic šele po 15. maju

Simbolična kupnina 100.000 evrov čaka na posebnem računu. Veliko več so vredni dokapitalizacije in prevzem dolgov.

Objavljeno
04. maj 2017 12.14
Tovarna Cimos Koper 9.3.2017 [cimos,tovarna]
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – Italijanski sklad Palladio Finanziaria je ovrgel očitke gospodarskega ministra Zdravka Počivalška izpred nekaj mesecev, da je neresen kupec, saj je tik pred prazniki na poseben račun sodišča nakazal 100.000 evrov kupnine za Cimos. Simbolično kupnino bodo po skupščini 15. maja prejeli lastniki, ko bo izpeljana transakcija delnic.

Šele po tej transakciji je predvideno slovensko nakazilo sedmih milijonov evrov Hrvaški, s katerimi naj bi dokončno uredili vsa odprta vprašanja glede Cimosa med Slovenijo in Hrvaško.

O dokončni prodaji Cimosa in o tem, ali so izpolnjeni vsi odložni pogoji za njegov nakup, bodo odločali delničarji (nekaj slovenskih bank in Mednarodna finančna korporacija IFC) na skupščini 15. maja. Takoj po prevzemu delnic bi moral Palladio dokapitalizirati koprsko družbo s 35 milijoni evrov in prevzeti 110 milijonov evrov Cimosovih dolgov. (Koliko je še ostalih dolgov in ali jih bodo lastniki odpisali, verjetno ne bo nikoli povsem jasno).

Šele po vseh teh transakcijah mora Slovenija v sedmih dneh plačati Hrvaški obljubljenih sedem milijonov evrov za račune, ki so po mnenju mnogih (tudi nekdanjega predsednika uprave Franca Krašovca) že zdavnaj poravnani.

Odpuščanja bodo odvisna od razmer na trgu

Palladio se je ob tem obvezal, da bo v naslednjih treh letih investiral v Cimosov razvoj kar 50 milijonov evrov. Obvezal se je, da ostane sedež podjetja v Kopru in da koprske družbe ne smejo izčrpavati. S sindikati je vse dogovorjeno tudi, kako bo z delavci.

Zdaj je zaposlenih približno 4000 delavcev v skupini, od tega 1500 v Sloveniji. Zdaj ni jasno, koliko delavcev, če sploh, bo treba še odpustiti.

V primeru odpuščanj bodo prejeli za 15 odstotkov višjo odpravnino od zakonsko določene v Sloveniji, a tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Srbiji. Če se bo v naslednjih dveh letih izkazalo, da avtomobilska industrija še naprej cveti, bodo izkušeni Cimosovi delavci še kako dragoceni.

Honeywell vztraja pri Cimosu

Nakup velikega avtomobilskega proizvajalca so, kot smo že poročali, izpeljali na zahtevo ameriške multinacionalke Honeywell Turbo Technologies, ki je daleč največji kupec Cimosove proizvodnje (predvsem turbopolnilnikov), saj zagotavlja polovico prihodkov koprske družbe. Celoten posel naj bi končali do konca meseca, ko je, predvidoma 30. maja, predvidena tiskovna konferenca, na kateri naj bi pojasnili vse podrobnosti.

Na DUTB se včeraj niso hoteli odzvati na naša vprašanja glede informacij, ki ves čas načrtno neuradno curljajo v javnost in nemalokrat načrtno (tudi z zavajanji) vnašajo nemir. Prav tak način selektivnega in nejasnega informiranja je prispeval, da je prišlo v začetku leta tudi do večjega zastoja v prodajnem procesu, zaradi katerega so se iz vlade pojavili očitki o neresnosti kupca. Kolikšno škodo so povzročili družbi in lastnikom, je težko oceniti, poceni pa takšni zapleti v prodajnem procesu niso.