Transformatorske postaje v Minsku gradijo Slovenci

Približno polovica posla pri gradnji transformatorskih postaj v Minsku izpeljana s slovenskimi partnerji

Objavljeno
06. oktober 2014 20.59
Podpis pogodbe med Rikom in Kolektorjem Etra
Simona Fajfar, Kočevje; M.K.
Simona Fajfar, Kočevje; M.K.

Ribnica - Predstavniki podjetja Riko in Kolektor Etra so na Škrabčevi domačiji podpisali več kot milijon evrov vredno pogodbo za opremo transformatorskih postaj v Minsku v Belorusiji. To je samo eden od poslov, v katerega Riko kot generalni izvajalec vključuje druga slovenska podjetja.

 

Podjetje Riko, ki se ukvarja z inženiringom in ima 50 zaposlenih, je pred dnevi v Minsku z investitorjem Minskenergom sklenilo pogodbo za gradnjo in obnovo dveh transformatorskih postaj.

Prva transformatorska postaja bo zgrajena na obrobju mesta Minsk, ki se hitro razvija. Druga pa bo rekonstruirana z novim transformatorjem in pripadajočo opremo. Vrednost projekta je 43 milijonov evrov. Toda to ni prva tovrstna pogodba, pravi Janez Škrabec, direktor Rika: »Prve pogodbe za gradnjo in obnovo transformatorskih postaj v Minsku smo sklenili že pred šestimi leti in smo do zdaj zgradili deset transformatorskih postaj, ki so v povprečju vredne okoli 20 milijonov evrov.«

Sicer pa je Rikov in sploh slovenski največji posel v Belorusiji gradnja prestižnega kompleksa Kempinski, kar je investicija, ki se je povzpela na 180 milijonov evrov.

V vse te projekte poskušajo čim bolj vključiti slovensko znanje, torej podjetja, kot so Kolektor Etra, Sipro, ABB, Siemens. Pri gradnji transformatorskih postaj pri približno polovici vrednosti investicije sodelujejo slovenska podjetja, pri drugi polovici pa lokalni izvajalci.

Transformatorji 
Kolektorja Etra

Kolektor Etra bo v okviru včeraj podpisane pogodbe – dve v okviru tega posla še sledita – zagotovil dva transformatorja moči 40 MW za transformatorske postaje skupaj s stikališči in medsebojnimi kabelskimi povezavami na ravni napetosti 110kV/10kV.

Za Kolektor Etra to ni prva pogodba z Rikom, pravi Stojan Petrič, predsednik sosveta Kolektor Etra, saj z Rikom sodelujejo že več let: »Ta posel je za nas pomemben tudi zato, ker se prek takšnih projektov počasi uveljavljamo v Belorusiji. Vzhodnoevropskega trga ni mogoče poznati brez desetletnih izkušenj, ki jih imata Škrabec in Riko.« V družbi Riko so zadovoljni z letošnjim poslovanjem, čeprav je bilo že lansko rekordno. Letos so do avgusta naredili za 115 milijonov evrov prometa, tako da načrtujejo poslovno leto skleniti z okoli 160 milijonov evra prometa.

»S projekti, v katera vključujemo slovenska podjetja, se to še multiplicira,« pravi Janez Škrabec.