Trimo prodan poljski Innovi

Innova je iz tekme pregnala irski Kingspan. 
Trimo naj bi letos posloval s 3,1 milijona evrov dobička.

Objavljeno
14. december 2015 14.05
Trimo
Vanja Tekavec, Bojan Rajšek
Vanja Tekavec, Bojan Rajšek

Ljubljana, Trebnje - Poljski kapital eno za drugo osvaja slovenska podjetja. Danes je v njegove roke padel še trebanjski proizvajalec jeklenih konstrukcij, streh in fasad Trimo; kupec je zasebni finančni sklad kapitala Innova, ki je v finalnih pogajanjih menda gladko premagal irskega konkurenta Kingspana.

Poljski sklad zasebnega kapitala Innova vse do današnje dražbe za Trimo med poznavalci pravzaprav ni veljal za favorita, a zdaj vendarle kaže, da so banke v pogajalskem fotofinišu težko zavrnile ponudbo Innove, ki naj bi ponudila veliko več od irskega tekmeca. Neuradno se omenja, da je Innova ponudila več kot 50 milijonov evrov, česar prodajalci niso potrdili, a tudi ne zanikali. Innova Capital je ponudil najvišjo ceno, so sporočili iz NLB, ki pri prodaji Trima nastopa v trojni vlogi: kot upnica in lastnica in tudi kot koordinatorica prodajnega konzorcija.

»Verjamemo, da bo novi lastnik prepoznal pozitivni preobrat v našem poslovanju in naše sedanje konkurenčne prednosti in potenciale ter da bo s svojo kapitalsko močjo gradil Trimovo zgodbo na globalnih trgih še naprej,« se je danes zvečer odzvala uprava Trima, ki jo od lani vodi Igor Kržan. Iz NLB so sporočili, da bo transakcija predvidoma končana v prvih mesecih leta 2016 oziroma po izpolnitvi odložnih pogojev iz kupo-prodajne pogodbe.

S prodajo se za trebanjskega proizvajalca končuje obdobje v solastništvu bank, ki so v preteklih letih dvakrat dokapitalizirale Trimo in s tem postale njegove 97-odstotne lastnice, a so dale tudi jasno vedeti, da Trimo zanje ni strateška naložba in da v njem dolgoročno ne bodo ostale lastnice. V konzorciju so bile poleg NLB še Banka Koper, SKB, Raiffeisen, Gorenjska banka, Nove KBM, Abanka, Probanka, SID banka, Unicredit in država.

Prodajni postopek je trajal kar dve leti, najglasnejši pozivi pa so bili v zadnjih tednih proti Kingpanu, ki se je za vstop v Trimo zanimal že leta 2013. Innove takrat ni bilo med interesenti za nakup.

Trimo naj bi letos posloval z dobičkom, po oceni njegove uprave ga bo za 3,1 milijona evrov, na ravni skupine naj bi ustvaril približno 120 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Tudi zato delavci pričakujejo, da se bodo novi lastniki udeležili današnjih sestankov sveta delavcev in sindikata ter delavcem odkrito povedali, kakšne načrte imajo s skupino Trimo.

Zaposleni v Trimu hočejo sestanek s kupcem

Po prodaji družbe Trimo poljskemu skladu zasebnega kapitala 
Innovi je vzdušje med tamkajšnjimi delavci turobno. Danes bosta zbor delavcev in sestanek sindikata, na katerih bodo temeljito analizirali prodajo družbe Poljakom in tudi nadaljnje poslovanje skupine.

Predsednik sindikata Peter Štrekelj pričakuje, da se bodo novi lastniki današnjih sestankov udeležili in delavcem odkrito povedali, kakšne načrte imajo s skupino Trimo, ki je s svojo blagovno znamko prisotna v 60 državah in zaposluje več kot 800 delavcev, od tega je 347 zaposlenih v matični trebanjski družbi. Pravi, da je zanje precej bolj ugoden kupec Innova, kot bi bil njihov neposredni konkurent na trgu irska družba Kingspan.

Od novega kupca pričakuje, da bo ohranil poslovanje in organizacijsko strukturo družbe in skupine Trimo v sedanjem obsegu, pri čemer je poudaril ohranitev razvoja, marketinga, tržne mreže in proizvodnih programov. V sindikatu pričakujejo, da bo ohranil sedež družbe in proizvodne zmogljivosti na sedanji lokaciji v Trebnjem ter število zaposlenih in da ne bo posegal v veljavne kolektivne dogovore. Štrekelj je poudaril, da so njihove zahteve skladne z delovnopravno zakonodajo, ki jo novi kupec ne sme kršiti.

»Želimo le to, da Trimo tudi v prihodnje ostane nosilec gospodarskega razvoja v občini in tudi v regiji ter da še naprej omogoča dostojno življenje zaposlenih in njihovih družin,« pravi Štrekelj. Na vprašanje Dela, ali meni, da bo poljski sklad čez nekaj let Trimo prodal najboljšemu ponudniku, je Štrekelj ta pomislek potrdil. »Žal je to njihov sistem dela, da podjetja relativno poceni kupijo in nato dražje prodajo, kar se lahko zgodi tudi nam,« je povedal Štrekelj in dodal, da je najbrž za vedno konec Trimovih finančnih vlaganj v šport in tudi na druga področja.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic pravi, da ni nujno, da bo odslej položaj delavcev slabši. Pričakuje, da bo novi lastnik, ki zagotovo ne bo njihov strateški partner, v prihodnjih petih letih v Trimo vlagal finančna sredstva in na koncu družbo precej draže prodal, kot je znašala današnja kupnina. »Novi lastniki družbeno odgovorno zagotovo ne bodo ravnali tako, kakor je Trimo to počel doslej,« je prepričan Kastelic. Konec prejšnjega tedna je Demokratična stranka dela v Trebnjem v podporo delavcem Trima organizirala protestnih shod, ki pa se ga je udeležilo le 30 ljudi.

Kupcev ni bilo veliko

Prodajni postopek Trima sta zaznamovala predvsem dva dejavnika. Prvi je bila dolgotrajnost postopka (trajal je skoraj dve leti), drugi pa malo kupcev. Menijo, da prav dolgotrajni postopek ni privabil novih kupcev. Za trebanjskega proizvajalca so se resda zanimali štirje kupci, vendar sta dva kmalu odpadla (Kolektor in avstralski Metrell), na koncu sta v igri ostala le še irski Kingspan in poljska Innova. Posebnost pri prodaji Trima je bilo tudi to, da banke terjatev do Trima nikoli niso prenesle na DUTB in da je nad prodajo bedela domača banka. Pri večini drugih prodaj so se prodajalci po navadi odločali za tuje svetovalce, pri Trimu pa je bila koordinatorka prodaje NLB, ki je tudi upnica in solastnica Trima.

Banke so ob konverziji dolgov v lastniški delež vložile v Trimo približno 17 milijonov evrov in s tem preprečile najhujše, večina dolga pa je še ostala, danes ga je na matični družbi še za približno 33 milijonov evrov. To približno ustreza kupnini, ki jo je menda ponudila Innova, (omenja se dobrih 50 milijonov evrov), neznanka pa je, ali je bankam v finalu uspelo iztržiti zaveze kupca o prihodnjem poslovanju.

Poleg NLB so v prodajnem postopku sodelovale še banka SID, SKB, Gorenjska banka, Probanka in NKBM. Čeprav je bilo še lani slišati, da vse banke menda niso naklonjene prehitri prodaji Trima, gre sklepati, da so si nekatere upnice zdaj premislile, saj se je po pravilih prodajnega konzorcija s prodajo morala strinjati kvalificirana večina prodajalcev. Pozivi proti prodaji Trima so se zadnje tedne intenzivirali, glavni argument nasprotnikov prodaje je bil, da je Trimo izboljšal svoje poslovanje in da so pred njim boljši časi.