Trimo se je spet postavil na noge

Preobrat po treh mesecih: novi predsednik uprave Igor Kržan stavi na trdne temelje, a brez omehčanja bank podjetja ne bi bilo več.

Objavljeno
25. september 2014 20.30
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto, Vanja Tekavec, gospodarstvo
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto, Vanja Tekavec, gospodarstvo
Trebnje – Predsednik uprave trebanjskega Trima Igor Kržan je po nekaj manj kot treh mesecih na tem mestu danes stopil pred novinarje z dobrimi novicami. Družba, ki ji ni manjkalo veliko do stečaja, se je spet postavila na noge in namerava končati leto s poldrugim milijonom evrov dobička.

»Če družba ne bi bila tako močna, ne bi mogli v tako kratkem času in s tako majhnim vložkom narediti preobrata v poslovanju,« je poudaril Igor Kržan. Reševanje »domačega« Trima mu je zelo velik izziv, pri katerem s pridom uporavlja vsa znanja, izkušnje in znanstva iz vsega dosedanjega dela, še posebej pa iz zadnjega desetletja na čelu Urse Slovenija, ki prav tako deluje v gradbeni panogi, ki še posebej občuti krizo. Funkcijo pa je sprejel, ko so se banke upnice, ki so zdaj 99-odstotne lastnice, po daljšem odlašanju vendarle odločile za dokapitalizacijo Trima.

Brez popustitve bančne zanke vodilno trebanjsko podjetje kljub trdnim temeljem in inovativnim izdelkom ne bi preživelo, saj je zaradi likvidnostnih težav že izgubljalo dobavitelje in kupce. Po treh mesecih je položaj precej drugačen. Zapadle obveznosti do dobaviteljev so znižali za 5,7 milijona evrov, z njimi pa se pogajajo za zmerno podaljšanje plačilnih rokov, povečanje nabavnih limitov in znižanje cen. Najmanj enako pomembno je ohranjanje dosedanjih strateških kupcev in pridobivanje novih. Član uprave Bojan Gantar je povedal, da uspevajo ohranjati partnerstvo z družbami Ikea, London Airports, Porsche, Lego, Amazon itd., veseli pa jih nekaj velikih projektov, ki so jih pridobili v zadnjih tednih, na primer stadion v Turčiji, pomemben poslovni objekt na Slovaškem, tovarno Porsche v Leipzigu, tehnično univerzo v Švici in tovarno čokolade v Španiji, ki bo prva z novim steklenim fasadnim sistemom Qbiss Air.

Po izvedbi dosedanjih ukrepov je Trimo v prvih osmih mesecih letos dosegel spodbudne poslovne rezultate. Prihodki družbe v višini 41,7 milijona evrov so bili 17 odstotkov manjši od lanskih, a so na račun čiščenja nedonosnih programov imeli 415.000 evrov dobička. Skupina Trimo je imela v tem času dobrih 67 milijonov evrov prihodkov (dobro petino manj kot v enakem lanskem obdobju) in 152.600 evrov dobička. Pozitivni učinki finančnega in poslovnega prestrukturiranja so vidni tudi v zadolženosti. Konec avgusta je dolg družbe Trimo znašal 28,7 milijona evrov, skupine pa 41,3 milijona evrov. Po dogovoru z bankami bo Trimo v prihodnjih letih odplačeval okoli milijon evrov glavnice in enako vsoto obresti na leto.

Po besedah Kržana načrtujejo končati letošnje leto v družbi s 66 milijoni evrov prihodkov in 1,44 milijoni evrov dobička, v skupini pa s 107 milijoni evrov prihodkov in dobrim milijonom dobička. »Napovedi za gradbeništvo so zelo mešane. Trimova sreča in prednost sta prožnost in delovanje po vsem svetu,« je dejal Kržan. Za optimiziranje poslovanja bodo še letos zmanjšali število zaposlenih za desetino, tako da bo družba imela konec leta še 340 zaposlenih (skupina okoli 800). Zapirajo več podjetij na tujem, med drugim proizvodnjo zabojnikov v Združenih arabskih emiratih.

O prodaji Trima Kržan ni hotel govoriti, saj postopek v imenu večinskih lastnic bank vodi NLB. Prve zavezujoče ponudbe pričakujejo v dobrem mesecu dni.