Tudi mali delničarji nasprotujejo prodaji Trima

Treba je preprečiti, da se Trimo proda glavnemu konkurentu in to za absolutno prenizko ceno, pravijo v VZMD.

Objavljeno
10. december 2015 17.15
Trimo
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana - Pozivi proti neprodaji Trima se vrstijo eden za drugim. Danes se je zato odločilo še Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki je v imenu 297 malih delničarjev Trima in 31 delničarjev Trima MSS d.d., na konzorcij bank za prodajo Trima, Slovenski državni holding (SDH) in najvišje predstavnike Republike Slovenije, naslovilo apel za (vsaj začasno) zadržanje neodgovorne prodaje podjetja Trimo.

Predstavnik sekcije Trimo pri VZMD Stanislav Žnidaršič je ob tem izrazil izjemno razočaranje, da se Trimo prodaja ravno v času, ko se uspešno razdolžuje in ko ponovno zelo uspešno posluje. Prodajni postopek se je res začel takrat, ko je bila skupina v težavah in je bila temu primerna tudi izhodiščna cena, vendar so se razmere do danes korenito spremenile, zato se pri VZMD odkrito sprašujejo, ali je prodaja v tem času in pod takšnimi pogoji - omenja se namreč, da bi za Trimo iztržili približno 43 milijonov evrov - ekonomsko pa tudi sicer opravičena.

»Mali delničarji so v družbo zaupali, vanjo vlagali desetletja - nekateri celo vso svojo delavno dobo - in menijo, da njihovi interesi pri postopkih prodaje niso bili ustrezno zaščiteni ali zastopani. Prikrajšani so bili že s poenostavljenim znižanjem osnovnega kapitala za polovico, medtem ko so banke - na podlagi (za marsikoga zelo vprašljivih) velikih odpisov - postale večinski lastniki, sedaj pa bi jih še dodatno prikrajšali in oškodovali s prenagljeno prodajo. Zato od prodajnega konzorcija, v katerem absolutno prevladujejo podržavljene slovenske banke, upravičeno pričakujejo bolj odgovorno ravnanje," so ravnokar sporočili iz VZMD.

V izogib dodatnim oškodovanjem malih delničarjev, podjetja in širše gospodarske skupnosti v sekciji Trimo pri VZMD zahtevajo, da se podjetje - če ga je dejansko potrebno prodati - prodaja v času, ko bo to za (vse) lastnike ugodno, hkrati pa naj bo prodano kupcem, ki bodo imeli interes podjetje ohraniti in razvijati ter bodo ravnali odgovorno tudi do malih delničarjev, zaposlenih in nenazadnje širše družbene skupnosti.

»Vrata odpirati glavnim konkurentom podjetja in to za absolutno prenizko ceno, je za sekcijo Trimo pri VZMD povsem nesprejemljivo,« še sporočajo iz VZMD.