Tudi odslužena okna so lahko priložnost

Med najboljšimi letošnjimi inovacijami so leseni poganjalec, robotsko plovilo in pripomoček za akrobacije pod vodo.

Objavljeno
17. november 2015 18.37
Slovenski forum inovacij
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Šempeter pri Gorici – Med najboljšimi letošnjimi inovacijami so leseni poganjalec, robotsko plovilo, ki zaznava in nadzira cianobakterije v vodi, in pripomoček Subglider, za akrobacije pod vodo. Na Slovenskem forumu inovacij se še jutri predstavlja 45 tržno najbolj obetavnih inovacij.

Med posamezniki je na 10. Slovenskem forumu inovacij, ki ga organizira javna agencija Spirit, slavila prva lesena kombinacija poganjalca, trikolesa in skiroja Lucky3in1, ki jo je zasnoval Matjaž Loc. »S šestimi osnovnimi elementi lahko sestaviš te tri igrače,« razlaga. Igrača rešuje problematiko kopičenja igrač, shranjevanja, stroškov in dolgoročne uporabnosti.

Nadzor nad cianobakterijami

Med mikro podjetji je bila za najboljšo izbrana inovacija podjetja Arhel, robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij, ki že pluje na Koseškem bajerju in Blejskem jezeru. Projekt je financiran z evropskimi sredstvi iz programa Life, Arhel pa pri njem sodeluje z Nacionalnim inštitutom za biologijo. Kot je dejala raziskovalka v projektu Tinkara Rozina s tehnološko inovacijo hitreje pridobijo celovito informacijo o stanju vodnega telesa. S tem pa točkovno zavirajo rast cianobakterij brez dodajanja kemikalij ali sredstev, ki bi dodatno vplivala na tvorbo sedimenta.

Subglider je najboljša inovacija v kategoriji malih podjetij. Pripomoček omogoča plavanje, zavijanje in izvajanje različnih akrobacij pod vodo s pomočjo vlečnega čolna. Po besedah snovalca Emila Marinška, bodo s pripomočkom najprej skušali osvojiti obale Jadranskega morja.

Acronijev postopek ulivanja visokoogljičnega jekla omogoča kontinuirano ulivanje in posledično ustvarjanje končnega proizvoda z veliko boljšim izplenom kot pri konkurenci. To je najboljša inovacija v kategoriji srednjih in velikih podjetij.

Iz odsluženih oken naredijo nova

Lesena okna po koncu svoje življenjske dobe najpogosteje končajo na odlagališčih. V primeru, da se materialov iz teh oken ne uporabi za nove produkte ali predelavo, s takšnim odlaganjem obremenjujemo okolje. To so v M Sori videli kot priložnost in razvili prototip lesenega okna ReWin, ki je izdelano iz odsluženih lesenih oken, ki so bila stara tudi 50 let. Za to inovacijo so si prislužili posebno priznanje za inovacijo z družbenim učinkom. To priznanje je prejelo tudi robotsko plovilo, ki spremlja rast cianobakterij.

Jubilejni slovenski forum inovacij, ki bo potekal še danes, prinaša nekaj novosti. Med njimi je ta, da je mednarodno obarvan, saj so se povezali s Coinvestovo investitorsko konferenco, ki se začne jutri. Tako želijo pri Spiritu izbranim inovatorjem omogočiti mreženje s potencialnimi investitorji in tujo javnostjo.

V spremljajočem programu, v katerem so se dotaknili podjetniške poti od ideje, financiranja, trženja do internacionalizacije, pa so govorci poudarili, da je treba izdelek razvijati skupaj s strankami oziroma uporabniki. Pri sestavi podjetniške ekipe pa je treba imet v mislih štiri področja, ki jih je treba pokriti, in sicer razvoj, prodajo, financiranje in vodenje podjetja. Jutri se bodo posvetili še socilanemu podjetništvu in širjenju poslovanja na tuje trge.