Tudi novi upnik Save iz Luksemburga želi več časa za predlog prisilne poravnave

Luksemburški sklad York Capital odkupuje terjatve bank do Save in tako pridobiva pravice pri odločanju o njegovi prihodnosti.

Objavljeno
10. december 2015 13.59
iza*Abersek
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec
Ljubljana − Tudi novi upnik Save York Global Finance Offshore BDH je na sodišče vložil zahtevo za podaljšanje roka za vložitev naknadnega predloga prisilne poravnave Save, je razvidno iz Ajpesa.

Kot smo že poročali, v boj za Savo vstopa nov igralec. To je investicijski sklad York Global Finance Offshore BDH s sedežem v Luksemburgu, ki bi lahko v prihodnjih tednih pomembno posegel v razmerja moči pri odločanju o prihodnosti Save in njene turistične divizije. Omenjeni sklad je namreč v zadnjih tednih odkupil terjatve treh upnic Save − Gorenjske banke ter bank UniCredit in Raiffeisen.

Kako pomemben upnik Save je že York Capital, še ni znano, treba pa je spomniti, da je eno pomembnih vprašanj v ozadju pravnega pingponga okrog Save predvsem to, ali je sanacija Save mogoča brez kompromisa vseh upnikov. DUTB ima kar 46 odstotkov terjatev Save, zato brez nje prisilne poravnave najverjetneje ne bo mogoče izglasovati, toda enako vprašanje se zdaj postavlja pri York Capitalu.

Ta po nekaterih informacijah že obvladuje pomemben delež terjatev, s tem pa tudi pomemben delež glasovalnih pravic, ki bi lahko postale ključne pri odločanju o prihodnosti slovenskega bančno-turističnega holdinga.

Sava: novi upniki, novi interesi

Ker novi upniki ponavadi prinašajo nove zahteve in interese, je Sava že v torek na sodišču vložila predlog za podaljšanje roka za vložitev predloga prisilne poravnave za dva meseca (do srede februarja), kot glavni vzrok pa navedla prav spremembo upniške strukture.

»Obveščeni smo bili o prodaji terjatev štirih pomembnih upnikov. Da bi lahko uskladili interese vseh, torej tudi poglede novih upnikov, in vsem omogočili enakopravno obravnavo, je Sava že vložila predlog za podaljšanje roka. Enako bodo po naših informacijah storili tudi upniki. To bo omogočilo pripravo kakovostnega načrta finančnega prestrukturiranja, ki bo deležen ustrezne podpore upnikov tudi pri glasovanju,« pravijo v Savi.

Če bo sodišče ugodilo zahtevi za podaljšanje roka za vložitev naknadnega predloga prisilne poravnave, bo Sava pridobila več časa za pripravo načrta finančnega prestrukturiranja, s katerim poskuša upnice prepričati o projekcijah svojega prihodnjega poslovanja in načrtovanega razdolževanja.

V Gorenjski banki so prodajo terjatve do Save potrdili. »Gorenjska banka se je v luči svoje poslovne strategije in ob analizi vseh ekonomskih učinkov res odločila za prodajo svojih terjatev. Podrobnosti pa v skladu z ustaljeno bančno prakso o zaupnosti poslovnih odnosov s svojimi komitenti ne moremo razkriti,« pravijo v banki.