Tuji velikani v igri za prevzem Merkurja

Merkurjevo dejavnost in trgovske centre bi kupila ameriški sklad Highbridge Capital in češko-turški sklad Odien.

Objavljeno
12. junij 2017 18.18
Slovenija, Kranj, 22.Oktober2012, Trgovina Merkur Primskovo. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Suzana Kos, Katja Svenšek
Suzana Kos, Katja Svenšek

Ljubljana – Iztekel se je rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup Merkurja. Stečajna upraviteljica Simona Goriup je prejela štiri ponudbe. Heta pa je do včeraj zbirala ponudbe za nakup trgovskih centrov, v katerih deluje tehnični trgovec.

Po naših informacijah so včeraj odprli zavezujoče ponudbe za nakup Merkurja, zdravega jedra iz stečajne mase nakelskega trgovca s tehničnim blagom, ki jih je do minulega petka zbirala stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup.

Izvedeli smo, da naj bi prispele štiri ponudbe, javno oziroma ob navzočnosti ponudnikov pa naj bi jih odprli prihodnji teden, in sicer po tem, ko jih bo Goriupova v teh dneh pozvala k izboljšanju ponudb.

Prva dražba januarja ni bila uspešna, saj je, kot pravijo naši sogovorniki, stečajna upraviteljica postavila previsoko ceno v višini 28,5 milijona evrov. V drugem poskusu prodaj iz stečajev so cene navadno za okoli trideset odstotkov nižje, zato sedanje zanimanje vlagateljev ne preseneča.

»Interes je pričakovan, saj je Merkur pomembno izboljšal svoje poslovanje,« je kratka stečajna upraviteljica. Drugih podrobnosti glede prodajnega postopka v tej fazi ne želi razkriti.

Merkur je lani ustvaril več kot 212 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto pred tem. Dobiček iz poslovanja se je s 3,3 milijona evrov pomembno zvišal in znašal 7,2 milijona evrov. Čisti dobiček je z 2,9 skočil na skoraj šest milijonov evrov.

V igri več skladov iz tujine

Med interesenti za Merkurjevo trgovsko dejavnost je po naših informacijah tudi slovenska družba MMNT, v kateri so se zbrali največji dobavitelji in upniki nakelskega trgovca. »Ponudbo smo oddali, zdaj čakamo na poziv stečajne upraviteljice. Menimo, da gre za dobro naložbo, koliko je drugih interesentov, pa ne vemo,« pravi direktor MMNT Miha Tavčar.

Zavezujočo ponudbo sta po naših informacijah oddala tudi ameriški sklad Highbridge Capital (HBC) in češko-turški sklad Odien. Prvi je v strateškem partnerstvu z J. P. Morgan Asset Managment in upravlja več kot 25 milijard dolarjev premoženja, sklad Odien pa je po dostopnih podatkih pred dvema letoma v Splitu kupil hotel in marino Lav, ki ju je prodajala Heta.

Omenjena investicijska velikana iz tujine se, kot smo izvedeli, zanimata tudi za nakup trgovskih centrov, v katerih deluje Merkur in jih prodaja Heta, slaba banka nekdanjega Hypa. Ta je zavezujoče ponudbe za nepremičnine zbirala do včeraj, naprodaj pa je kar trinajst trgovskih centrov, v katerih deluje Merkur. Po neuradnih informacijah je zadnje pričakovati sedem ponudb.

Za nakup trgovskih centrov se po naših informacijah ob tujih nepremičninskih skladih zanima tudi sam Merkur pod vodstvom Blaža Pesjaka. Nakup naj bi financiral delno z lastnimi sredstvi, delno z izdajo obveznice. S svetovalno družbo Alta naj bi mu uspelo zbrati za malo več kot 20 milijonov evrov sredstev domačih institucionalnih vlagateljev, med njimi tudi pokojninskih družb. Njegov interes je razumljiv, saj se bodo leta 2019 Merkurju - v lasti ima le dva centra, za preostale pa plačuje znižano najemnino - iztekle sedanje najemne pogodbe.