Tuš se je dogovoril z bankami

Engrotuš lani 
s 7,9 milijona evrov dobička, Tuš nepremičnine z 1,4 milijona evrov izgube

Objavljeno
21. junij 2011 23.33
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Tuš Holding je danes s partnerji iz finančnega sektorja podpisal sporazum o reprogramu finančnih obveznosti in potrdil načrt poslovanja do leta 2015, so včeraj potrdili v holdingu Mirka Tuša. Podrobnosti sporazuma niso znane, v Delu pa smo že poročali, da so se banke in Tuš dogovorili za sedemletni reprogram posojil.

»V Tuš Holdingu smo storili najpomembnejši korak pri uresničevanju strategije razvoja do leta 2015. S partnerji iz finančnega sektorja smo uskladili vse pomembnejše razvojne parametre, potrdili načrt poslovanja do leta 2015 in s tem definirali smer in cilj razvoja ter podpisali sporazum o reprogramu finančnih obveznosti,« so danes sporočili iz Tuša.

Njegove največje upnice – Abanka, Hypo banka, Nova Ljubljanska banka, Gorenjska banka in SID banka – so po naših neuradnih podatkih že konec februarja privolile v sedemletni reprogram kreditov. Z manjšimi upnicami so se pogovori nadaljevali, dokler se niso sporazumele o dokončnem programu sanacije. Tuš Holding bankam menda dolguje 450 milijonov evrov.

Banke naj bi v prihodnje skrbno spremljale izvajanje sanacijskega načrta Tuša in uresničitev njegovih obljub, torej predvsem prodajo Tušmobila. Po naših podatkih ga mora prodati v enem letu. Mirko Tuš je že uresničil del svojih zavez do bank, med katerimi je tudi dezinvestiranje. Tako je madžarskemu Molu že prodal bencinske črpalke Tušoil, hrvaški Agrokor pa je prevzel šest Tuševih supermarketov v Srbiji.

Tuš Holding je lani dosegel 830 milijonov evrov prihodkov, kar je 11 milijonov več kot leta 2009. Podrobnejših podatkov o lanskem poslovanju v Tušu ne razkrivajo, prav tako niso znani lanski poslovni rezultati Tušmobila. Po drugi stani pa so že dostopni podatki Tuševe družbe Engrotuš, ki upravlja trgovine. Ta je lani ustvarila 678 milijonov evrov prihodkov, kar je približno pet milijonov več kot leto prej. Čisti dobiček Engrotuša je bil lani 7,9 milijona evrov, kar je približno štiri milijone evrov manj kot leto prej.

Znani so tudi podatki za tretjo družbo holdinga, in sicer Tuš Nepremičnine, ki je specializirana za projektiranje in gradnjo trgovskih objektov. Ta je imela lani ob 47,8 milijona evrov prihodkov 1,4 milijona evrov izgube, leto prej pa je ustvarila 41,2 milijona evrov prihodkov in 2,3 milijona evrov čistega dobička.