Tudi OZS odstopa od socialnega sporazuma

Za to so se odločili, ker vlada na spošno ne upošteva njihovih predlogov in zahtev.

Objavljeno
01. december 2015 14.06
Branko Meh novi predsednik Obrtne zbornice Slovenije 3.7.2014 Ljubljana Slovenija
Ba. Pa., A. S.
Ba. Pa., A. S.

Ljubljana - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ne izstopa iz socialnega sporazuma samo zaradi redefinicije minimalne plače, temveč predvsem zaradi splošnega neupoštevanja vseh njihovih predlogov in zahtev s strani vlade, poudarja predsednik OZS Branko Meh.

»Upoštevali nas niso ne pri davčnih blagajnah, ne pri regresnih zahtevkih, ne pri dvojnem statusu upokojenih obrtnikov, ne pri javnih naročilih in ne pri minimalni plači, ki je le še kaplja čez rob, kljub temu, da na malo gospodarstvo ne predstavlja bistvenega vpliva, saj minimalnih plač pri naših obrtnikih in podjetnikih praktično ni. Zato bolj kot to vladi zamerimo, da je, kljub zavezam, da se v letu 2015 in 2016 ne bo več obremenjevalo malega gospodarstva, naredila ravno nasprotno in je ponovno obremenila malo gospodarstvo s tem, ko je razbremenila energetsko intenzivna podjetja na račun gospodarstva in gospodinjstev. Še dodatno pa je obremenila gospodarstvo tudi z uvedbo davčnih blagajn,« še dodaja Meh.

V sporočilu po seji upravnega odbora OZS je zapisano, da so v socialnem sporazumu, kljub vsemu, vztrajali do konca in upali, da jim bo vlada kot predstavniku malega gospodarstva, ki predstavlja 99 odstotkov vseh podjetij v Sloveniji in zaposluje približno 50 odstotkov vseh zaposlenih v gospodarstvu, vendarle prisluhnila in upoštevala njihove predloge in zahteve. Saj obrtniki in podjetniki poznajo ovire in tudi rešitve za zagon gospodarstva.

Dodajajo, da so svoje predloge in zahteve poizkušali uveljaviti tudi preko Državnega sveta RS, kjer jih zastopa svetnik Alojz Kovšca. Z delovanjem, posluhom in sodelovanjem državnega sveta so zadovoljni. A kljub kar nekaterim vloženim vetom na že sprejete zakone, žal niso uspeli pri uveljavitvi svojih predlogov in zahtev. "Kar je jasen signal nesodelovanja in neposluha s strani vlade," so zapisali v OZS in zaključili, da je zategadelj njihov "odstop iz socialnega sporazuma popolnoma logičen in neizogiben."