Uber pred oviro

 Storitev, ki omogoča cenejše prevoze, je sodišče v Nemčiji prepovedalo

Objavljeno
05. september 2014 20.00
Andrej Kotar, gospodarstvo
Andrej Kotar, gospodarstvo
Podjetje, ki na pametnih telefonih ponuja čedalje bolj priljubljeno aplikacijo, s katero je mogoče naročiti cenovno ugoden prevoz, bo moralo zaradi odločitve nemškega sodišča nehati ponujati svoje storitve v Nemčiji. Vodstvo podjetja napoveduje pritožbo in se ne namerava umakniti z nemškega trga.

Ameriško podjetje Uber, ustanovljeno pred nekaj leti v San Franciscu, na pametnih telefonih ponuja aplikacijo, v katero se prijavijo voznik in potniki, ki potrebujejo prevoz. Potem ko aplikacija določi položaj voznika in potnika ter izračuna ceno prevoza, ju poveže, potnik pa za vožnjo plača manj, kakor bi plačal poklicnemu taksistu. Pri Uberju trdijo, da tako omogočajo zaslužek voznikom in povečujejo izbiro na trgu. Storitev je na voljo že v 42 državah in več kot 200 mestih po vsem svetu, zato se podjetje zelo hitro razvija, njegovo vrednost so pred kratkim ocenili na 17 milijard dolarjev.

Kritiki podjetja opozarjajo na pomanjkljivo varnost potnikov, ki se odločijo za takšno storitev, in na to, da se lahko vozniki izognejo vsem strogim predpisom, ki jih morajo upoštevati poklicni taksisti z dovoljenjem za opravljanje dejavnosti. Predstavniki oblasti različnih držav in združenja taksistov so zato že večkrat poskušali omejiti delo podjetja ter mu očitali kršenje varnostnih predpisov in nepošteno konkurenco. Taksisti so množično protestirali proti podjetju v več evropskih mestih, med drugim v Londonu, Madridu, Parizu in Berlinu.

Pred dvema tednoma je sodišče v Frankfurtu podjetju Uber sodno začasno prepovedalo ponujati storitve v Nemčiji. Za prepoved se je odločilo po tem, ko je nemško združenje taksistov obtožilo Uber, da ne upošteva nemške zakonodaje o prevozu potnikov, saj plačilo za vožnjo ni določeno vnaprej, ampak na podlagi ocene na začetku vožnje, poleg tega vozniki nimajo ustreznih dovoljenj za prevoz potnikov. Nemško združenje taksističnih služb je dokazovalo, da zakon o prevozu potnikov ščiti tako voznike kakor potnike, Uber pa da se kratko malo požvižga na vse to in ga ne skrbi, ker ogroža službe usposobljenih poklicnih voznikov taksijev z vsemi veljavnimi dovoljenji. Odločitev frankfurtskega sodišča je največja ovira Uberjevemu delovanju doslej, saj se je tokrat prvič zgodilo, da mu je neko sodišče prepovedalo ponujati storitve po vsej državi.

Uberjevo vodstvo pravi, da ne bo upoštevalo začasne sodne prepovedi, čeprav podjetju zato grozi do 250.000 evrov kazni za vsako kršitev prepovedi. Poleg tega v podjetju napovedujejo pritožbo in odločno trdijo, da se ne bodo umaknili z nemškega trga. Prepričani so, da sodišča ne morejo preprečiti uporabe tehnoloških inovacij in zdrave konkurence, ki lahko samo koristi uporabnikom storitev.