Uber se v Barcelono vrača z licencami

Ne samo vozniki, licencirana bodo tudi njihova vozila.

Objavljeno
13. marec 2018 16.26
Posodobljeno
13. marec 2018 16.26
SPAIN-TRANSPORT-ECONOMY-UBER
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Barcelona – Ameriško tehnološko podjetje Uber je sporočilo, da se vrača v Barcelono, kjer so pred tremi leti prenehali delovati zaradi nasprotovanja oblasti. Te je zmotilo, da vozniki brez licenc ponujajo plačljive prevoze z lastnimi avtomobili, zato bodo po Barceloni odslej vozili Uberjevi vozniki z licenco. Licencirana bodo tudi njihova vozila.

Uber je imel v Španiji že vrsto težav, leta 2014 se je zaradi pritiskov iz države umaknil. Nato je tam začel delovati v omejeni različici UberX. Ta bo na voljo tudi v Barceloni, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prav nasprotovanje taksistov v Barceloni je bilo tudi povod za decembra lani objavljeno sodbo Sodišča EU, da Uber ni le ponudnik storitve posredovanja pri iskanju prevoza in ga ni mogoče opredeliti za »storitev informacijske družbe«, temveč ga je treba opredeliti za »storitev na področju prevoza«.

Poklicno združenje taksi voznikov v Barceloni je leta 2014 pri sodišču za gospodarske spore v Barceloni namreč vložilo tožbo, s katero je zahtevalo, naj to ugotovi, da dejavnosti družbe Uber Systems Spain, ki je povezana z družbo Uber Technologies, pomenijo zavajajoča dejanja in dejanja nelojalne konkurence.

Da bi lahko preverilo, ali je ravnanje družbe Uber mogoče opredeliti za nelojalno ravnanje in ravnanje, ki je v nasprotju s španskimi pravili konkurence, je bilo treba najprej ugotoviti, ali gre za ponudnika prevoznih storitev, storitev informacijske družbe ali za kombinacijo obeh vrst storitev.