Dolgovi bodo pokopali Rimske terme

V Rimskih termah potrebujejo denar, lastniki pa so se zavili v molk. 

Objavljeno
11. november 2011 16.41
Posodobljeno
11. november 2011 16.56
Damjana Stamejčič, Celje
Damjana Stamejčič, Celje

Rimske Toplice – Lastniki Rimskih term so se po današnji seji nadzornega sveta zavili v molk, zato ni jasno, ali bo družba na podlagi ukrepov finančnega prestrukturiranja, kot jih je v zakonskem roku enega meseca po razglasitvi insolventnosti predlagala nova uprava z direktorico Alenko Iskra na čelu, splavala ali jo čaka stečaj.

Rešitev Rimskih term je odvisna predvsem od zagotovitve več milijonov evrov dodatnega denarja. Tekoči prilivi term so namreč bistveno premajhni (v osmih mesecih so prinesli okoli 800.000 evrov), da bi lahko družba z njimi sproti poravnavala svoje obveznosti. Te pa so ogromne, saj zgolj mesečne obresti najetega 20-milijonskega posojila za dokončanje naložbe, ki jih mora družba plačevati konzorciju bank z NLB na čelu, znašajo po formuli euribor + 6 % okoli 130.000 evrov na mesec!

Če prištejemo še dolg Dursu v višini 1,5 milijona evrov, Prvemu Faktorju v višini pol milijona evrov, obveznost do oblikovanja depozita družbe v višini pol milijona evrov in dolgove dobaviteljem, potem je jasno, da lahko Rimske terme reši pred propadom le zajetna finančna injekcija. Pa tudi z njo povezano znižanje obrestne mere za 20-milijonski kredit, ki gre tako zelo v nos nebančnim lastnikom, predvsem Triglavu Naložbam, ki opozarjajo, da se prevelik del njihovih dokapitalizacijskih vložkov odliva v NLB in druge banke konzorcija prek obresti.

Kot smo neuradno izvedeli, se je za resno poslovno sodelovanje z Rimskimi termami pred meseci zanimal prof. dr. Musa Abidov, solastnik pri nas delujočega podjetja Abidopfarma v ruski lasti, a lastniških interesov zanje menda ni izkazal. V teh dneh pa je zaokrožila informacija, da poskušajo zdajšnji lastniki Rimskih term v solastništvo pritegniti novega strateškega partnerja, pogovori pa domnevno tečejo s Termami Olimia v Podčetrtku in družbo Hotel Sava iz Rogaške Slatine. Zaradi službene poti Zdravka Počivavška informacije pri njem nismo mogli preveriti, Stanislav Pšeničnik iz Hotela Sava pa jo je zavrnil kot neresnično.