United Airlines zvišal nadomestila »presežnim« potnikom

V letalski družbi so se za to odločili po incidentu v začetku meseca, ko so 69-letnega zdravnika Davida Daa na silo zvlekli z letala.

Objavljeno
27. april 2017 17.15
Mo. Z., STA
Mo. Z., STA

Chicago - Ameriška letalska družba United Airlines je sporočila, da bo omejila dosedanjo prakso sprejemanja prevelikega števila rezervacij za letalske vozovnice in obenem močno zvišala denarna nadomestila za takšne primere. Potnikom, ki bodo zaradi prezasedenosti letala ostali brez sedeža, bodo tako poslej ponudili do 10.000 dolarjev odškodnine.

Odločitev je po poročanju tujih agencij posledica notranje preiskave po incidentu v začetku meseca, ko so 69-letnega zdravnika Davida Daa na silo zvlekli z letala, ker ni hotel odstopiti svojega sedeža nekomu od uslužbencev letalske družbe.

Incident, ki se je zgodil na letalu med pripravami na vzlet z mednarodnega letališča O'Hare, je sprožil mednarodne obsodbe, pozive h kongresni preiskavi ter peticijo z zahtevo po odstopu glavnega izvršnega direktorja letalske družbe Oscarja Munoza, čeprav se je ta pozneje opravičil Dau, njegovi družini in ostalim potnikom na letalu.

Kot je v sporočilu ob končani preiskavi dejal Munoz, je dogodek sprožil preobrat v načinu poslovanja letalske družbe. Spodbudil jih je k premiku k politiki, ki bo bolj osredotočena na zadovoljstvo in dobro počutje potnikov. Najvišja možna odškodnina za »presežne« potnike je doslej znašala 1350 dolarjev.

Postopno zmanjševanje števila čezmernih rezervacij in zvišanje odškodnine sta dva od desetih pomembnejših ukrepov, ki so jih sprejeli v družbi. Ta sicer ni edina, ki se je odločila za spremembe, saj je incident spodbudil k preoblikovanju politik tudi nekatere druge družbe, ki incidentov doslej niso zabeležile.