Upniki Merkurja z veliko večino potrdili ponovno prisilno poravnavo

Potem ko bo sklep pravnomočen, bodo tudi formalno ustanovili Merkur-trgovino in Merkur-nepremičnine.

Objavljeno
13. oktober 2014 19.34
iza*Merkur
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo

Ljubljana – Upniki nakelskega Merkurja so že zdavnaj oddali glasovnice o ponovni prisilni poravnavi, rezultati glasovanja pa so končno objavljeni na Ajpesu. Za sprejetje prisilne poravnave je glasovalo 84,06 odstotka navadnih in 96,22 odstotka zavarovanih upnikov. Sklep je kranjsko okrožno sodišče izdalo danes. Po preteku 15-dnevnega pritožbenega roka bo sklep pravnomočen, stari Merkur bo šel v stečaj, izločeni pa bosta novi družbi Merkur trgovina in Merkur nepremičnine.

Uprava dolžnika »se je preštela« že pred glasovanjem in po besedah prvaka družbe Blaža Pesjaka tedaj ni bilo več resnejše bojazni, da upniki postopka ne bodo podprli v zadostnem številu. Novi stečajni zakon določa, da je poravnava uspešna, če zanjo glasuje 60 odstotkov navadnih in 75 odstotkov zavarovanih upnikov. Rezultat glasovanja je bil v resnici občutno boljši. Sklep sodišča pa nekoliko zamuja – menda zato, ker je primer izjemno kompleksen, saj ima Merkur ogromno premoženja, ki mora biti pravilno vpisano in razdeljeno. V Merkurju sklep pričakujejo ta teden, nato začne teči 14-dnevni rok za pritožbe. Po pravnomočnosti, predvidoma v začetku novembra, bodo tudi formalno ustanovili družbi Merkur-nepremičnine in Merkur-trgovina.

Poslovanje gre na bolje

Sicer pa poslovanje Merkurja že ves čas spremljajo tudi ločeno za izčlenjeni družbi in za stari Merkur. Merkurjeva trgovska družba opravlja dejavnost v prostorih, ki jih najema od nepremičninskega dela družbe (Merkur-nepremičnine) in drugih lastnikov. Znani so rezultati poslovanja za prvih devet mesecev 2014. Blaž Pesjak pravi, da so boljši od načrtovanih. »Razmere v Merkurju so se, kot kaže, stabilizirale. Na nekaterih ključnih lokacijah – ljubljanski BTC, Vižmarje – opažamo, da se je obisk kupcev precej povečal, ponekod je glede na lansko leto večji tudi za pet do šest odstotkov. Konec leta bi načeloma lahko dosegli milijonov evrov neto dobička, kar je desetkrat več, kot smo načrtovali. Vsak mesec je nekoliko boljši od načrta.«

Redno poslovanje poteka nemoteno, družba je likvidnostno dovolj krepka, da se bo lahko pripravila na decembrski prodajni finiš in nabavila dovolj zalog. In kako je s plačilnimi roki? Kar nabavijo z Daljnega vzhoda, je treba plačati vnaprej (kar jim likvidnost omogoča), dobavitelji iz tujine, ki nimajo kreditnih zavarovanj, zahtevajo plačilo v 30 dneh. Doma so najpogostejši od 55- do 60-dnevni plačilni roki, nekaterim dobaviteljem pa poravnavajo obveznosti tudi že v 90 dneh. Počasi bi v Merkurju radi prišli do kreditnih zavarovanj, ki bi omogočila plačevanje med 60 in 90 dnevi, tujcem pa v 30 do 60 dneh.

Znova na startni poziciji

Čeprav je stroškovna racionalizacija stalna skrb, novih programov odpuščanja ni, zagotavlja prvak Merkurja. Družba se je skrčila do točke, na kateri naj bi obstala in svoje aktivnosti skozi Merkur-trgovino preusmerila v izboljševanje ponudbe, prodaje, marže. Svojo dosedanjo podobo v javnosti (Merkur = težave) bi radi temeljito prenovili (v Merkur = dober trgovec).

Ko bo sodni sklep o ponovni prisilni poravnavi pravnomočen, bo stečajna upraviteljica Simona Goriup začela stečaj starega Merkurja, iz katerega bodo deloma poplačani navadni upniki. Glede na velikost podjetja bo najbrž trajal nekaj let.