Uprava Gorenja z delavci o odpovedi kolektivne pogodbe

O tem, ali bi lahko preklicali odpoved kolektivne pogodbe oziroma kdaj bi lahko stekla pogajanja o novi pogodbi, ne morejo govoriti.

Objavljeno
12. februar 2018 13.39
jer Skupščina delničarjev Gorenja
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Velenje – Uprava Gorenja je danes začela sestanke z delavci, na katerih jim med drugim pojasnjuje razloge za odpoved kolektivne pogodbe, so za STA povedali v družbi. O tem, ali bi lahko preklicali odpoved kolektivne pogodbe oziroma kdaj bi lahko stekla pogajanja o novi pogodbi, ne morejo govoriti.

Sestanki uprave z delavci bodo potekali v tem tednu. Kot je povedal direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir, uprava delavcem predstavlja poslovne rezultate in načrte za leto 2018 ter tudi razloge za odpoved kolektivne pogodbe.

Odpoved je razburila delavce, ki so na zborih prejšnji teden, ki jih je pripravil sindikat, izrekli široko podporo morebitni stavki. Sindikat je na vodstvo družbe konec januarja naslovil zahtevo za preklic odpovedi kolektivne pogodbe, a prejšnji teden odgovora še ni dobil. Predsednik konference sindikata kovinske in elektroindustrije SKEI v družbi Žan Zeba danes za pojasnila ni bil dosegljiv.

Prejšnji teden je napovedal, da se bodo 21. februarja na posvetu sindikalnih zaupnikov dogovorili o nadaljnjih aktivnostih sindikata.

O možnostih, da bi uprava preklicala odpoved pogodbe, Oštir danes ni mogel govoriti.

Prav tako ni znano, ali in kdaj bi lahko stekla pogajanja o novi kolektivni pogodbi. Vodstvo družbe pravi, da aktivnosti za prenovo kolektivne pogodbe potekajo že štiri leta. Pogodbo, ki je bila sprejeta leta 1991, želijo prenoviti, ker menda ne ustreza več aktualnim razmeram. Oštir je dejal, da se lahko pogovori začnejo takoj, ko se bodo s predstavniki delavcev dogovorili za termin.

Pogodba je bila odpovedana zaradi konflikta glede dopusta. Uprava Gorenja je namreč sindikatu predlagala, da se dopust skrajša za štiri do pet dni, kar je sindikat zavrnil in predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dni. Uprava tega predloga ni sprejela.