Uprava in sindikati Primorja podpisali sporazum

Dogovorili so se tudi, da se ponovno sestanejo in poskušajo odpraviti nepravilnosti za izboljšanje razmer.

Objavljeno
17. november 2011 15.39
Posodobljeno
17. november 2011 15.39
K. Ž., Nova Gorica
K. Ž., Nova Gorica

Ajdovščina - Uprava in konferderacija sindikatov Primorja sta danes vendarle podpisali sporazum o izplačilu plač do konca leta.

»Sporazum natančno določa, kdaj bomo dobili plače, opredeljeni so namreč predvideni datumi izplačil vse do januarja. Plače bomo sicer v prihodnje prejemali v več mesečnih obrokih kot doslej, zato zaenkrat o zaostrovanju odnosov in morebitnih stavkah ne razmišljamo. Če se vodstvo Primorja dogovora ne bo držalo, bomo o stavkovnih napovedih seveda znova razmišljali, a menim, da si uprava tega ne bo privoščila,« je za Delo povedal Ilija Vukoje, predsednik sindikata Primorje OSO/KS 90.

Dodal je, da jim je uprava obljubila tudi, da jim bo do 23. decembra izplačala še dve šestini letošnjega regresa, kar pomeni, da bodo delavci za regres skupno prejeli okrog tisoč evrov bruto na zaposlenega. Preostali del septembrske plače dzaposleni v Primorju pričakujejo najpozneje v sredo, do prihodnjega petka pa naj bi dobili oktobrsko plačo. Še vedno pa v sindikatu z zaskrbljenostjo spremljajo razmere v hčerinskih družbah Primorja, še zlasti v Gradbincu, Stavbarju in Gradis, ki niso vključene v program poplačil zaostalih obveznosti do zaposlenih.

»Možnosti za stavko v omenjenih družbah zagotovo obstajajo. Če bodo stavko dejansko izpeljali, jih bomo podprli,« poudarja Vukoje.

»Zadovoljni smo, da sindikati razumejo naša prizadevanja za uspešno sanacijo Primorja in da nam je skupaj uspelo doseči konstruktiven dogovor, na podlagi katerega zaposleni ne bodo več živeli v negotovosti, ampak bodo vedeli, kdaj bodo prejeli zasluženo plačilo«, je po podpisu dogovora povedala Marjana Novak, predsednica upravnega odbora družbe Primorje.