Uprava SDH ostaja v sedlu, dobila naj bi tretjega člana

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga bodo člana uprave iskali prek kadrovske agencije.

Objavljeno
09. junij 2017 18.04
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Čeprav tako vlada v vlogi skupščine družbe kot nadzorniki SDH zaradi prenizke cene niso dali soglasja k prospektu za prodajo NLB, ki ga je predlagala uprava, vodstvo holdinga za zdaj ostaja v sedlu. A kot kaže, bi to lahko kmalu dobilo še enega člana, nadzorniki naj bi namreč v sredo začeli postopek za izbiro tretjega člana uprave.

Ta teden je bilo v zvezi z (ne)prodajo Nove Ljubljanske banke slišati tudi, da bo za to morala odgovarjati uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH). Omenjal se je celo njen odstop, a v SDH menda takih zahtev niso prejeli.

Nova kadrovska ruleta

Se bo pa kmalu zavrtela nova kadrovska ruleta. Nadzorni svet družbe, ki ga vodi Damjan Belič, je že pred časom napovedal začetek postopka za izbiro tretjega člana uprave SDH, ki je zdaj dvočlanska. Medtem ko so nadzorniki v prejšnjih krogih kandidate iskali z javnim razpisom, so se, kot je mogoče izvedeti, tokrat odločili za izbor prek kadrovske agencije. Za tak način so se menda odločili zaradi slabega nabora kandidatov v prejšnjem poskusu. Spomnimo, nadzorniki so februarja po večmesečnem postopku imenovali le predsednico uprave družbe Lidio Glavina, tretjega člana pa ne. Leto dni pred volitvami utegne biti interes za tak položaj še slabši.

A ker naj bi cena storitve kadrovske agencije presegla 20.000 evrov, bo moral SDH izbor kadrovske agencije izpeljati po postopkih javnega naročila. Agencija naj bi nato poiskala primerne kandidate in nadzornikom predlagala ožji izbor. Načeloma naj bi torej nadzorni svet imenoval le člana uprave, izkušnje pa kažejo, da je pri tem mogoča tudi temeljitejša prevetritev. Tudi jeseni 2015 so iskali le člana uprave, a so nato upravo, v kateri sta sedela Matej Runjak in Matej Pirc, zamenjali v celoti.

Nezaupnice ni bilo

Kot je bilo mogoče izvedeti neuradno, takšnega scenarija za zdaj ni na mizi. Po naših informacijah sta ob zavrnitvi predloga uprave glede cene NLB dva od treh odločujočih nadzornikov menda poudarila, da to ni nezaupnica upravi. To naj bi bila predsednik Damjan Belič in začasni član Igor Kržan, tretji član pa je bil Duško Kos, ki je blizu stranki SD, znani po tem, da je kritična do SDH. Četrta članica Barbara Smolnikar se je zaradi konflikta interesov izločila.

Že konec meseca pa bi lahko nadzorni svet SDH postal petčlanski, če bodo poslanci podprli predlagana kandidata vlade: to sta Igor Kržan in Andrej Bertoncelj.