Ura dela je dražja

V Sloveniji so se stroški dela na uro v drugem četrtletju na letni ravni zvišali za 2,7 odstotka.

Objavljeno
17. september 2012 15.15
S. M., Delo.si
S. M., Delo.si
Luxembourg - Stroški dela na uro so se v območju z evrom v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni zvišali za 1,6 odstotka, v EU pa za 1,8 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je bila rast 2,7-odstotna.

STA, ki povzema podatke Eurostata, piše, da so se v prvem letošnjem četrtletju stroški dela na uro v območju evra na letni ravni zvišali za 1,5 odstotka, v uniji pa je bila rast 1,4-odstotna.

Stroške dela sestavljajo plače in drugi stroški, kot so prispevki delodajalca za socialno varnost, piše STA.

V območju skupne evropske valute so se plače na uro v drugem četrtletju na letni ravni zvišale za 1,7 odstotka, drugi stroški pa za 1,2 odstotka. V prvem četrtletju je bila rast 1,6- oziroma 1,3-odstotna.

V EU so se plače na uro v drugem trimesečju na letni ravni zvišale za 1,9 odstotka, drugi stroški pa za 1,4 odstotka. V prvem četrtletju je bila rast 1,5- oziroma 1,6-odstotna.

Med državami članicami, za katere so bili podatki dostopni, so najvišjo rast stroškov dela na uro v drugem četrtletju na letni ravni zabeležili v Romuniji (+7,1 odstotka), na Finskem (+4,9 odstotka), v Bolgariji in Latviji (v obeh +4,8 odstotka), najnižjo pa na Irskem (+0,4 odstotka), v Španiji in na Nizozemskem (v obeh +0,5 odstotka).