Uspešni v zasebnem bančništvu

Vroča delnica: Skrbniške storitve ustvarijo večino prihodka.

Objavljeno
04. december 2015 18.57
infografika
Aleš Grbić, KBM Infond
Aleš Grbić, KBM Infond
Banka Bank of New York Mellon je nastala leta 2007 z združitvijo Bank of New York in Mellon Financial. So eni največjih ponudnikov finančnih storitev v ZDA, največji na področju skrbniških storitev (stranke imajo pri njih 28 bilijonov dolarjev finančnih naložb). Uporabljajo jih pokojninski in vzajemni skladi ter druge finančne institucije. Ponujajo tudi računovodske in storitve zaledne podpore (največji ponudnik v ZDA). V sklopu svojega investicijskega segmenta ponujajo tudi storitve upravljanja vzajemnih skladov ter zasebnega bančništva – skupaj imajo v upravljanju 1,7 bilijona dolarjev. S skrbniškimi storitvami ustvarijo nekaj več kot 70 odstotkov prihodkov in okoli 70 odstotkov dobička iz poslovanja. Preostanek izhaja iz storitev upravljanja in trženja vzajemnih skladov.

Skrbniške storitve imajo med finančnimi storitvami poseben položaj. Število zvestih strank je tukaj najvišje. Pomemben je tudi obseg poslovanja, ki ga banka kot največji globalni skrbnik ima. Iz tega izhaja njihov izjemen konkurenčen položaj. Na roko jim gredo še ostrejše zakonske omejitve v finančni industriji. Zato se vse več njihovih strank odloča za uporabo njihovih zalednih storitev. S tem stranke pridobijo višjo stopnjo varnosti in pregleda. Na drugi strani se banka srečuje z izzivi, med njimi predvsem z željo strank po višji preglednosti strukture provizij. Stranke si želijo plačevati provizije glede na njihovo aktivnost in ne samo glede na velikost sredstev. Sredstva seveda nihajo skladno z nihanji na finančnih trgih. Najverjetneje bo banki uspelo ubraniti svoje cene na trenutnih ravneh, predvsem zaradi dobrega konkurenčnega položaja. Zelo verjetno je, da se jim bo v okolju, ko se bodo obrestne mere zvišale na normalne ravni, godilo precej bolje. Takrat bodo lažje povišali neto obrestno maržo, na drugi strani pa bodo imeli pritiske na cene zaradi boljših ekonomskih napovedi.

Drugi segment poslovanja – upravljanje skladov ni tako atraktiven kot skrbniški del, čeprav so v šestletnem obdobju z 31 odstotki rasli hitreje kot skrbniški del. Takšno rast so dosegli zaradi širitve v tujino. Upravljanje skladov ni tako zanimivo kot skrbniški del, saj je konkurenca tukaj občutno višja.

Zadnji četrtletni rezultati brez vpliva enkratnih dogodkov kažejo na to, da znižujejo stroške in povišujejo donosnost. Stroške poslovanja so znižali za kar neverjetnih 10 odstotkov glede na leto poprej in so bili najnižji od leta 2010. Precej prihranka je iz naslova apreciacije ameriškega dolarja. Medtem so v zadnjih 12 mesecih zaposlili 400 uslužbencev. Zelo pozitivna je tudi novica o 14-odstotni rasti provizij. V prihodnje verjetno ni več realno pričakovati tako visokih prihrankov pri stroških, a trend njihovega padanja bi se še vedno lahko nadaljeval.

Delnice BNYM so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Hrast, Infond Alfa, Infond Global ter Perspektiva: Special Opportunities.