V Adrii Airways ne bo stavke

Stavkovni odbor pilotov in poslovodstvo dosegla dogovor o vseh stavkovnih zahtevah.

Objavljeno
27. november 2015 13.45
A. S.
A. S.

Zgornji Brnik - Po dveh tednih pogajanj med stavkovnim odborom sindikata pilotov in poslovodstvom letalskega prevoznika Adria Airways je bil dosežen dogovor, tako da je Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) za ponedeljek, 30. novembra med 5. in 24. uro napovedano stavko pilotov odpovedal.

V AA so v sporočilu pojasnili, da sta se poslovodstvo in sindikat "uskladila o vseh stavkovnih zahtevah in definirala skrajni rok za sklenitev kolektivne pogodbe pilotov, to je 31. januar 2016, v kateri bodo zajete ključne dogovorjene rešitve".

Pogajanja s sindikatom pilotov se bodo nadaljevala, v sporočilu pa je zapisano, da želijo kolektivno pogodbo za pilote v Adrii Airways skleniti "čimprej".

Poslovodstvo se o novi kolektivni pogodbi sicer pogaja tudi s stevardesami.

V vodstvu podjetja in sindikatu SPPS so, seveda, "zadovoljni, da je prišlo do dogovora, saj je to najboljša rešitev za potnike in vse zaposlene v podjetju". Ob tem se vsem potnikom opravičujejo za morebitne nevšečnosti in se zahvaljujejo za razumevanje.

Zakaj stavka?

Ob napovedi stavke je vodja stavkovnega odbora Fedor Pop Gligorov povedal, da je bil glavni vzrok za napoved stavko izpogajanje nove kolektivne pogodb. Poleg tega so v sindikatu opozarjali na številne kršitve še veljavne odpovedane kolektivne pogodbe in zakonov. O plačah Adriinih pilotov pa je Pop Gligorov dejal, da so daleč pod povprečjem evropskih pilotskih plač, še toliko dlje pa od prejemkov pilotov v Evropi. Na očitke, da bi Adriini piloti lahko tudi več leteli pa, da je količina efektivnega letenja in število ur letenja je odvisno od dela, ki ga zagotovi delodajalec in piloti na to nimajo vpliva. Piloti bi res lahko leteli več, vendar na to nimajo vpliva.