V bankah hitijo s pripravami na »poroko«

Namestnik predsednika nadzornega sveta Abanke je postal Marko Garbajs iz SDH.

Objavljeno
13. oktober 2014 23.23
Ljubljana - Abanka 08.oktobra 2014
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo

Ljubljana – Vse kaže, da Janko Gedrih ostaja predsednik nadzornega sveta (NS) Abanke Vipa, ima pa banka novega namestnika predsednika NS. To je postal Marko Garbajs iz Slovenskega državnega holdinga, ki bo na tem mestu zamenjal šefa Triglava Andreja Slaparja.

Imenovanje Marka Garbajsa na mesto namestnika predsednika nadzornega sveta Abanke ni presenečenje, saj je tretja največja domača banka od lani podržavljena in bilo je pričakovati, da bo država želela okrepiti svojo vlogo pri sanaciji banke tudi prek predstavnikov v nadzornem svetu. Poleg Janka Gedriha in Garbajsa so v novem NS še Blaž Šterk iz Interenerga in Barbara Kürner Čad iz odvetniške družbe Tomaž Čad ter predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, ki je bil tudi v nekdanji sestavi NS.

Novi nadzorniki (država je prevetrila NS Abanke v začetku oktobra) so na današnji konstitutivni seji že imeli na mizi tudi osnutek prestrukturiranja in povezovanja Abanke z Banko Celje, ki ga mora finančno ministrstvo do najkasneje konca leta oddati evropski komisiji.

Čeprav je časa za pripravo načrta združevanja še dobra dva meseca, je slišati, da naj bi v obeh bankah pohiteli s pripravo načrta, tudi na željo finančnega ministrstva, ki naj bi želelo načrt prestrukturiranja združene banke poslati v Bruselj že prej, tako da bi do konca leta že imeli soglasje EK za začetek združevanja obeh bank.

Uradnih informacij o programu združevanja Abanke in Banke Celje ni mogoče izvedeti, velja pa opozoriti, da se je z načrtom prestrukturiranja minuli teden seznanil tudi nadzorni svet Banke Celje.