V BGS elektrika prednost prisilni poravnavi

Delavci so že več kot dva meseca večinoma doma, saj je družba, ki je ostala brez poslov, ki jih je obljubljal Siemens, brez naročil.

Objavljeno
23. december 2015 11.30
zore*Vino Brežice
Janoš Zore
Janoš Zore
Brežice – Potem ko so delavci BGS elektrike (30. oktobra preimenovane v AAA-ING) zahtevek po uvedbi stečaja podali 1. oktobra in je sodnica novembra narok prestavila na 22. december, so zaposleni včeraj s krškega okrožnega sodišča prejeli obvestilo o verjetnem podaljšanju njihove agonije.

V ponedeljek je vodstvo družbe oddalo vlogo za uvedbo stečajnega postopka, s katerim si želi pred odločanjem o stečaju kupiti dodatne tedne, verjetno mesece časa. Zakonodaja predpisuje, da se mora sodišče pred odločitvijo o stečaju izreči o predlogu za prisilno poravnavo. Pogojev zanjo po mnenju odvetnika zaposlenih Branka Rožmana družba sploh ne izpolnjuje, saj je samo zaradi neplačanih prispevkov državi dolžna 0,7 milijona evrov, delavci pa so brez plač že od julija letos.

»Imam trideset let delovne dobe in od države do zdaj nisem še ničesar dobila,« je svoje razočaranje nad zakonodajo za Delo pojasnila zaposlena v družbi Tatjana Molan. »Direktorja poskušam razumeti, ne razumem pa, kako lahko država to dopušča. Zakaj lahko sodišče, če že zdaj ve, da pogoji za prisilno poravnavo ne obstajajo, sproži ta postopek. Zakaj se nihče ne vpraša, kako bomo v vmesnem času preživeli mi, delavci, ki smo brez plač že od poletja.«

Sodnica včeraj dokončnega sklepa ni sprejela, odvetnik delavcev ga v pisni obliki pričakuje v prihodnjem tednu. Delavci so medtem že več kot dva meseca bolj ali manj doma, saj je družba, ki je ostala brez poslov, ki jih je obljubljal Siemens, brez naročil.