V cementarni se bojijo, da so čeznje naredili križ

Okoljsko dovoljenje: po štirih mesecih Lafarge še ni poslal niti vloge za uporabo premoga. Vodstvo molči, slišati pa je, da je tudi ne bodo.

Objavljeno
18. februar 2015 19.24
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje − Sedemdeset zaposlenih v Lafarge Cementu (LC) ne ve, kako dolgo bodo še imeli delovna mesta in koliko časa bo tovarna še obratovala. Če držijo neuradne informacije, ki smo jih zaman preverjali, multinacionalka Lafarge Arsa po lanskem odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) noče več prositi niti za dovoljenje za obratovanje na premog, edini zakoniti energent, na katerega lahko LC obratuje.

Na Arsu so za Delo potrdili, da so Lafargeu 27. oktobra lani poslali poziv za dopolnitev vloge s 180-dnevnim rokom od vročitve poziva. LC tega do včeraj še ni storil (rok se izteče konec aprila), niti ni spremenil vloge ali podal kakšno drugo vlogo, so zapisali.

Naj spomnimo, da je Arso cementarni aprila lani izdal okoljsko dovoljenje, upravno sodišče pa je v avgustovski sodbi v zvezi s tožbo proti OVD zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Neuradno so celo na okoljskem ministrstvu začudeni nad odločitvijo multinacionalke, saj sta obratovanje na premog in dnevna proizvodnja do tisoč ton klinkerja edina, kar sme ta hip brez OVD opravljati LC. Tovarna nima niti dovoljenja za uporabo petrolkoksa niti za sežig odpadkov.

Nihče ne daje izjav

Odločitev LC lahko po mnenju poznavalcev pomeni le eno: da je Lafarge čez slovensko cementarno napravil križ. Če se tuji lastnik trboveljskih cementarjev v roku, torej do aprila, ne premisli, potem je več kot očitno, da jo namerava zapreti, ljudi pa poslati na čakanje na delo doma, če ne celo na zavod za zaposlovanje.

Odgovore lokalnega vodstva LC, na čelu katerega je Dušan Škalički, smo zaman čakali vse od ponedeljka, po treh dneh pa prejeli skopo obvestilo, da podrobnosti o vlogi za OVD in poslovnih načrtih ne komentirajo. Škaličkega smo spraševali, kako komentira potezo lastnika.

Tudi Haimo Primas, direktor preskrbovalne verige za Lafarge Srednja Evropa in bivši direktor LC, ki se je ob odhodu na novo delovno mesto v verigi Lafarge junija lani obvezal, da bo postopek za OVD vodil z Dunaja, in napovedal, da bo vztrajal pri uporabi odpadkov, je nedosegljiv. Na vprašanja o morebitnem zapiranju vrat LC celo prvi sindikalist Etbin Marin ne odgovarja. Najbrž bodo odgovore od njega in od vodstva prej ali slej zahtevali tudi delavci.