Festival socialnih podjetij in idej jutri v Mariboru

V Mariboru se bodo predstavile zadružne in socialnopodjetniške iniciative.

Objavljeno
16. oktober 2014 16.21
tre*trajnostna mobilnost
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Maribor - Caap Maribor v petek, 24. oktobra v Tkalskem prehodu v centru Maribora organizira festival s številnimi delavnicami, predstavitam organizacij ter tržnico socialnih podjetij in idej.

Ta se bo odprla že ob 10. uri, na njej pa se bodo predstavile zadruge, društva, podjetja in kreativci, med njimi VOZ - Društvo za podporo zmanjševanju ogljičnega odtisa, Društvo za podporo radiu MARŠ, Slovenska filantropija, Forum Socialnega Podjetništva, Združenje Frekvenca, Društvo Terne Roma, Zadruga Dobrina, Kooperativa BikeLab, Društvo Varuhi semen, Zadruga Svetovid in Kooperativa Štatenberg, gostje iz Hrvaške, Act Grupa ter številni drugi.

»V Mariboru in Sloveniji nasploh je v zadnjih letih prišlo do intenzivnega porasta socialnopodjetniških dejavnosti in iniciativ, zadružništva in inovativnih oblik podjetništva, ki si ob tržnih dejavnostih ali skoznje prizadevajo pozitivno razreševati družbene izzive sodobnih skupnosti, pogosto v svojem neposrednem okolju,« so zapisali organizatorji.

Med 12. in  13. uro bo potekal voden ogled stavbe Tkalke, ki je stična točka organizacij, ki se zavzemajo za razvoj turizma, podjetništva in socialnega podjetništva, novih družbenih praks, trajnostnega razvoja in okoljskih programov.

Hkrati bo potekala tudi otvoritev Kreator Laba; tako imenovani »FAB LAB« bo omogočal prost dostop do digitalne proizvodne opreme, kot so CNC, 3D tiskalniki in laserski rezalniki, s katerimi bodo lahko uporabniki proizvedli različne izdelke ali prototipe. V Kreator Labu bodo predstavili potrebna orodja za uresničitev idej in lastnih zamisli. Ob 16.30 bo sledil sprehod »Opuščene stavbe«; iniciativa Živo mesto bo obiskovalce popeljala na ogled izbranih opuščenih stavb v centru Maribora, ki jih prepoznavajo kot lokalne vire za razvoj socialnega podjetja v obliki stanovanjske kooperative. V živo s festivala pa se bo javljal tudi Radio Marš.

Več o programu najdete na slednji povezavi.

Zadružništvo in socialno podjetništvo tudi v Sloveniji pridobivata na veljavi. Kot je včeraj na Dnevih socialne ekonomije povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk, je razvoj socialnega podjetništva ena od pomembnejših prioritet ministrstva in vlade. Zanj bodo namenili 12,7 milijona evrov.