V domžalskem Heliosu do konca leta ob delo še 70 zaposlenih

V Heliosu v letu dni ob delo več kot 200 zaposlenih, zakaj obseg poslovanja tako hitro pada v družbi ne pojasnjujejo.

Objavljeno
30. september 2014 21.11
uho-Helios - NK
 V. T., gospodarstvo
V. T., gospodarstvo
Ljubljana - V domžalskem Heliosu, ki je od letos v lasti avstrijskega Ringa, bodo znova odpuščali. Potem, ko je letos že izgubilo delo približno 120 zaposlenih, bo do konca leta izgubilo delo še približno 70 zaposlenih, je danes potrdil predsednik Heliosovega sindikata Tomaž Kumer.

"Do konca leta bo ob delo največ 70 zaposlenih, kar je glede na slabšanje poslovanja najugodnejši izhod za večino zaposlenih. Pomembno je tudi, da smo delavci ubranili kolektivno pogodbo in skoraj v celoti tudi obstoječe pravice. Od uprave smo dobili zavezo, da se ob normalnem poslovanju ne bo dodatno posegalo niti v zaposlenost niti v pravice, pri čemer smo leto 2014 definirali kot najslabše poslovno leto," je pojasnil Kumer.

Sindikat dosegel umik odpovedi kolektivnih pogodb

Pogajanja med upravo Heliosa in sindikatom o kolektivni pogodbi so potekala kar pet mesecev. Kot je danes sporočila uprava, se bo število zaposlenih znižalo v najmanjši meri, zakaj Heliosu pada prodaja in obseg poslovanja pa uprava v današnjem sporočilu za javnost ni pojasnila.

»Predstavniki delavcev so se ob tem z vodstvom dogovorili za zagotovilo glede zaposlenosti. To določa, da se po izvedbi prilagoditve doseže nivo zaposlenosti, ki bo predstavljal nekajletno stabilno kadrovsko strukturo," navaja uprava. Sindikati so dosegli tudi umik odpovedi podjetniških kolektivnih pogodb. "Z manjšimi prilagoditvami, pogodbe za nedoločen čas veljajo najmanj do začetka leta 2017,« sporočajo iz Heliosa.

Strah pred nadaljnjimi odpuščanji v Heliosu se je okrepil že ob zadnjih podatkih o slabšem poslovanju družbe v prvih osmih mesecih letošnjega leta. Kot je znano, Heliosu pada prodaja že od začetka leta, sredi septembra pa je njegova uprava sporočila, da se je padanje prodaje nadaljevalo tudi v prodajno najbolj vročih poletnih mesecih ter da v letošnjem letu še ne pričakujejo izboljšanja razmer na ključnih trgih.

Prodaja Heliosa je iz 338,1 milijonov evrov v letu 2011 padla na 315,8 milijonov v letu 2013, v letu 2014 pa se je do avgusta prodaja zmanjšala še za dodatnih 5,8 odstotka glede na enako obdobje v letu 2013. "Tako vodstvo kot sindikati se strinjamo, da ta trend predstavlja izjemno težke gospodarske razmere, ki zahtevajo sprejem določenih ukrepov, saj lahko v nasprotnem primeru nadaljevanje slabega trenda ogrozi poslovanje družbe Helios," so sporočili iz Heliosa.

Domžalski Helios je od letos v lasti avstrijskega Ringa. Avstrijski kupec je ob prevzemu napovedal oblikovanje nove premazniške skupine, pod okriljem katere bo združil premazniško divizijo skupine Ring in skupino Helios, zato nas je zanimalo, ali se število zaposlenih znižuje tudi v avstrijskem Ringu oziroma njegovi premazniški diviziji Remho. Odgovora na omenjeno vprašanje nismo dobili.