V Heliosu strah pred odpuščanjem zaradi padca prodaje

Letos v poslovanju še ne pričakujejo izboljšanja. Bodo odpuščanje zaposlenih nadaljevali?

Objavljeno
12. september 2014 19.46
 Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Napoved uprave Heliosa, da v letošnjem letu še ne pričakujejo izboljšanja razmer na ključnih trgih, poraja tudi vprašanje, ali bodo v Heliosu, kjer je letos že izgubilo delo 120 ljudi, odpuščanja zaposlenih nadaljevali.

Za premaznike je običajno, da poleti povečujejo svojo prodajo, vendar iz Heliosa ni takšnih novic. Heliosu prodaja pada že od začetka leta, padala je tudi v prodajno najbolj vročih poletnih mesecih, je objavila uprava družbe. Samo avgusta je bila prodaja na letni ravni nižja za 14 odstotkov (za načrti pa je zaostala za 17 odstotkov), padec v zadnjem trimesečju (torej junija, julija, avgusta), ko so v Heliosu ustvarili za 83,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, pa je glede na enako lansko obdobje skoraj 12-odstoten (oziroma so prodali 13,8 odstotka manj od načrta). Padec prodaje ja zaznamoval tudi prvo osemmesečje; v tem času je družba ustvarila 211,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani in 6,2 odstotka pod načrti.

Na vprašanje, kako bodo ublažili vpliv padanja prihodkov in ali bodo zato v domžalski družbi sledila nadaljnja odpuščanja v Heliosu ne odgovarjajo, iz odgovora pa je mogoče razbrati, da teh ne izključujejo.

»Vse, kar zadeva morebitne spremembe v kadrovski politiki, je stvar dogovarjanja med vodstvom in zaposlenimi oziroma predstavniki zaposlenih. Predstavniki delavcev in vodstva smo že pred časom soglasno sprejeli odločitev, da podrobnosti medsebojnih dogovorov ohranjamo zaupne narave,« odgovarjajo v Heliosu. V družbi svarijo, da slabšanje razmer na ključnih trgih vpliva na celotno kemijsko industrijo.

Kaj bo z zavezništvom s PPG?

Prihodnje poslovanje zanima tudi zaposlene v programu avtomobilskih premazov, ki jih na ruskem trgu trži družba PPG-Helios. Američani in Helios so skupno družbo za nastop na ruskem trgu ustanovili pred petnajstimi leti, dolgoletno zavezništvo pa se je končalo julija letos, ko je Helios svoj 40-odstotni delež skupnega podjetja prodal Američanom.

Zakaj se je Helios umaknil iz lastništva PPG-Helios, ki je veljal za eno najbolj donosnih družb, uprava ne razkriva, sporočila je le, da bodo premaze za nekdanjo skupno družbo v Količevem izdelovali še približno tri leta. Pomen sodelovanja z Američani je pred dvema letoma v pogovoru za Delo izpostavil zdaj že nekdanji predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec, med drugim je povedal, da je največja posamična stranka PPG-Heliosa ruski Vaz. Avtomobilske premaze, ki jih PPG-Helios trži na ruskem trgu, večinoma izdelujejo v Količevem, po naših informacijah je v tem programu zaposlenih 60 delavcev.