V igri za Debitel domači konkurenti, tudi TS

Prodaja: Telekom bi bil najbolj naraven kupec za Debitel, ki uporablja njegovo omrežje.

Objavljeno
23. september 2014 19.49
Aleš Stergar, Vanja Tekavec, gospodarstvo
Aleš Stergar, Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – V holding ACH predvidoma v septembru ali v začetku oktobra prihaja nekdanji šef Istrabenza Rudi Grbec. Grbec naj bi bedel tudi nad prodajami premoženja, kjer je v tem hipu najdlje iskanje kupca za ponudnika storitev mobilne telefonije Debitela.

Ljubljanski Debitel je prva družba pod okriljem zadolženega holdinga ACH, ki bi lahko dobila novega lastnika. Prodajni postopek zanj so v ACH začeli pred začetkom polletja, zavezujoče ponudbe pa pričakujejo do konca oktobra. Predvidoma jeseni naj bi uprava ACH sprožila tudi prodajni postopek za večinski delež v družbi Union Hoteli, ki pod svojim okriljem združuje štiri ljubljanske hotele.

Debitel je kot ponudnik vstopil na slovenski trg mobilne telefonije poleti leta 1998 in vse odtlej je uporabljal Mobitelovo, sedaj Telekomovo omrežje. V začetku pomladi 1999 je vstopil na trg prvi pravi tekmec Mobitela, Simobil in se takoj postavil na drugo mesto po številu uporabnikov. Debitel je rastel do rekordnega leta 2007, ko je imel več kot sto tisoč uporabnikov in 5,4-odstotni tržni delež, sledil je upad na raven pred desetletjem.

Ob koncu letošnjega drugega četrtletja je bil tržni delež Debitela po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) 3,9-odstoten. Tržni delež aktivnih uporabnikov Telekoma Slovenije je bil 48,7-odstoten, Simobila 29,4-odstoten, Tušmobila 12,5-odstoten, T-2 takrat 2,7-odstoten, Izimobila 2,4-odstoten in Telemacha 0,4-odstoten.

Ker Debitel uporablja Telekomovo omrežje, bi bil slednji najbolj naraven kupec. Po neuradnih informacijah naj bi v TS res razmišljali o nakupu, uradnih informacij pa ni. Med obstoječimi ponudniki je poleg Telekoma Slovenije, ki je v (zamrznjenem) prodajno-privatizacijskem postopku, realno možen kupec le Simobil. Ki ga zanima tudi fiksno omrežje T-2, ki je v začetni fazi stečajnega postopka.

Član uprave Simobila Boštjan Škufca Zaveršek pravi, da se na slovenskem telekomunikacijskem trgu končno nakazujejo več kot potrebne spremembe. »Simobil je eden redkih stabilnih in dolgoročnih igralcev in zagotovo je tudi naš lastnik garancija za naš trajnostni razvoj in obstoj na slovenskem trgu. Zato lahko mirno rečem, da spremljamo dogodke zelo previdno in smo resno v igri za oblikovanje prihodnosti slovenskega telekomunikacijskega trga.«

Vse manj časa za dogovor z bankami

Ključen za prihodnost skupine ACH - ta dolguje bankam več kot 100 milijonov evrov - bo tudi dogovor o finančnem prestrukturiranju skupine. Največji upnik je Družba za upravljanje slabih terjatev bank (DUTB), na katero bo v prihodnjih dneh (ali tednih) svoje terjatve prenesla še Abanka Vipa, slaba banka pa že bedi nad posojili, ki so jih ACH odobrile NLB, Probanka in Factor banka.

Uprava ACH ima za sklenitev dogovora o prestrukturiranju še slaba dva meseca časa. S sporazumom bodo dogovorjeni tudi pogoji reprograma posojil, podrobnosti o tem še niso znane. Na pogajalski mizi z bankami naj bi bilo sicer še nekaj neusklajenih vprašanj, ta naj bi bila povezana z višino stroškov prestrukturiranja dolgov ter z zavarovanji terjatev upnikov.

Banke zahtevajo tudi, da se lastništvo Adrie Mobila z družbe Protej znova prenese na ACH in se zastavi v korist upnikov, upnice bodo v prihodnjih letih bedele tudi nad izplačevanjem dividend holdinga.