V Kočevju nova investicija v lesni industriji

Koles bo letos postavil proizvodnjo lesenih lepljenih nosilcev za konstrukcije različnih stavb, ki bi jih izvažali na Daljni vzhod.

Objavljeno
28. februar 2018 20.12
Slovenija, kočevje, 20.Julij2011, Učna pot po Kočevskih gozdovih. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana - Družba Koles bo v Kočevju postavila proizvodnjo lesenih lepljenih nosilcev za konstrukcije različnih stavb, ki bi jih prodajali tudi na Daljni vzhod. V začetku bo delo dobilo 25 ljudi. Gradbeno dovoljenje pričakujejo ta teden, začetek poskusnega obratovanja pa jeseni, pojasnjuje direktor Kolesa Slavko Hrženjak.

Družba Koles, kočevska lesna industrija, ustanovljena maja lani, je v lasti podjetij Vakuumteh, ki jo vodi Uroš Rak, in HS inženiring Slavka Hrženjaka. Oba sta tudi direktorja Kolesa. Družba bo v Kočevju postavila proizvodnjo za izdelavo lepljenih nosilcev, ki se uporabljajo za konstrukcije različnih stavb. Tradicija njihove uporabe je bogata v germanskih državah, velik interes pa je tudi v Sloveniji, kjer te izdelke uvažamo iz Avstrije, pove Hrženjak: »Po teh izdelkih za gradnjo obstaja povpraševanje, večino pa bi prodali v tujino, predvsem v Južno Korejo in na Japonsko.«

Manjši objekti so ciljna skupina

Konstrukcije iz lepljenega lesa v Sloveniji sicer že proizvaja Hoja, vendar Hrženjak meni, da ne bodo konkurenca: »Naša ciljna skupina so manjši objekti, ki so v celoti zgrajeni iz teh nosilcev.«

Ta teden pričakujejo gradbeno dovoljenje, gradbena dela bi začeli takoj, ko se bo stopil sneg. Za junij je predvidena montaža tehnološke opreme, ki jo izdeluje hoško podjetje Ledinek. Poskusno obratovanje bi začeli oktobra ali novembra, pravi Hrženjak, sicer tudi direktor družbe za gospodarjenje z odpadki Publikus.


Direktor Kolesa Slavko Hrženjak pravi, da je občina prijazna do novih investicij. Foto: Jure Eržen/Delo

V prvi fazi bodo po njegovih besedah zaposlili 25 ljudi, vrednost prve faze pa je 6,5 milijona evrov. Investicijo bodo financirali z lastnimi sredstvi in bančnim financiranjem, želijo si tudi državne podpore, pravi Hrženjak: »Banke so nesrečne, ko morajo kreditirati. Prej so kredite dajale čez palec, zdaj pa imajo težave tudi resni projekti. Banke v državni lasti bi morale imeti več strokovnjakov, ki bi znali oceniti projekte.« Drugo fazo projekta bi zagnali v drugi polovici prihodnjega leta.

Izkoristili Yaskawino investicijo

Proizvodnjo bodo v Kočevju postavili v bližini nove tovarne robotov Yaskawa in ob Gozdarstvu Grča, ki ga je kupil GH Holding Blaža Miklavčiča. Spomnimo, Miklavčič je napovedal posodobitev žage v Ribnici in investicijo v avtomatizirano žago, sušilnico lesa in kogeneracijo na lesne sekance v Kočevju, tako da bi Gozdarstvo Grča postalo največji ponudnik polizdelkov iz slovenskega lesa. »Pričakujem, da bo tudi Gozdarstvo Grča, ki bo najbližji sosed s proizvodnjo, dobavitelj za naše izdelke. Z Gozdarstvom Grčo se bomo dopolnjevali in drug drugemu bili dodana vrednost,« pravi Hrženjak. Delni dobavitelj lesa za Koles bo po njegovih besedah tudi žaga, ki jo ima njegova družina v Kočevski Reki.

Kočevsko v 90 odstotkih pokrivajo gozdovi. Poleg surovinske baze pa so se za investicijo v Kočevju odločili tudi zaradi odnosa občine do investicij, pojasnjuje Hrženjak: »Izkoristili smo trenutek Yaskawe, saj ima občina Kočevje prijaznejši pristop do »greenfield« (svežih) investicij. Prav je, da se z občino o pogojih nakupa zemljišč in komunalne opremljenosti pogovarjamo pod enakimi pogoji kot Yaskawa. Občina je pokazala dobre poslovne namene.«