V Kostanjevici povečali prodajo

Nekoč stavili predvsem na upore za avtoindustrijo, letos rast dosegli z navijalci za vrtne cevi.

Objavljeno
04. oktober 2013 21.51
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Kostanjevica na Krki – Kostanjeviški Resistec UPR in dve povezani družbi Athos Elektrosistemi in Metaltec bodo letos čisti prihodek od prodaje z lanskih 38,1 milijona evrov dvignili na 44,3 milijona. To je predvsem posledica zagona novega produkta – električnega navijalca za vrtne cevi.

Podjetje Athos Elektrosistemi, ki je pred Metaltecom druga največja družba v povezani skupini treh, bo letos v Kostanjevici na Krki izdelalo 120.000 navijalcev, ki se prodajajo pod nemško blagovno znamko Gardena. Za potrebe širitve proizvodnje so včeraj, ko so praznovali 20-letnico obstoja, poleg 2400 kvadratnih metrov velike hale v Kostanjevici na Krki odprli nove, dva milijona evrov vredne prostore skupne velikosti 2500 kvadratnih metrov. Dislocirani obrat, velik 5000 kvadratnih metrov, imajo tudi v Krškem.

Prodaja Athosa bo z lanskih 10,7 milijona poskočila predvidoma na 18,2 milijona evrov, število zaposlenih se je z 61 povečalo na okoli 90. Tri povezane družbe bodo letos poslovale pozitivno in bodo ustvarile predvidoma dobrih šest milijonov evrov več prihodkov od prodaje. Zaposlenih, pred dvema desetletjema jih je bilo 50, je več kot 430.

Nemčija tržni center, Slovenija tehnološki

»Pričakujemo, da bo v prihodnjih petih letih organska rast prodaje od pet do osem odstotkov na leto. Letošnje leto je izjema,« pravi direktor družbe Resistec (lani 25 milijonov evrov prihodka) Anton Gubenšek, ki bedi nad delovnim procesom vseh treh podjetij, ki formalno sicer ne delujejo kot skupina. Lastniško so vezana na nemško Krah Groupe.

»Znotraj Kraha, ki bo letos ustvaril okoli 160 milijonov evrov prihodkov od prodaje, smo, čeprav podjetje na Kitajskem dosega najhitrejšo rast, še največji,« navaja Gubenšek. »Smo tehnološki center skupine. Matično podjetje v Nemčiji je odgovorno za trženje naših produktov in razvoj.«

V Kostanjevici razvojni model, pripravljen v Nemčiji, vpeljejo v proces industrijske proizvodnje. Stroje, potrebne za proizvodnjo tržnih produktov skupine Krah, izdelajo sami, kostanjeviška oprema je v hčerinskih podjetjih na Kitajskem, v Indiji in Braziliji.

Navijalci odgovor na avtomobilsko krizo

Kostanjeviški Resistec ustvari več kot 80 odstotkov prometa s prodajo produktov avtomobilski industriji, žične upore in temperaturna tipala prodaja tudi izdelovalcem hišnih aparatov. Slovenski Athos (nemški Athos je v polovični lasti Krah Gruppe) je specializiran za proizvodnjo kabelskih in cevnih navijalcev. Še lani je 90 odstotkov iztržka ustvaril s prodajo nemškemu BHS.

Z zagonom programa Gardena bodo v Athosu razbremenili odvisnost od enega kupca, hkrati pa na ravni treh povezanih podjetij s širitvijo ponudbe odgovorili na zmanjšano prodajo avtomobilov v zahodni Evropi. Letos bo namreč opravljen nakup 12 milijonov novih avtomobilov, v najboljših časih so jih prodali 16 milijonov. Resistec je sicer v zadnjem desetletju kupcem v avtomobilski industriji dobavil 140 milijonov uporov.

»Svoje produkte prodajamo v Evropi in deloma v ZDA. V Nemčiji izdelujejo produkte le, če je proizvodnja v celoti avtomatizirana. Druge trge pokrivajo sestrska podjetja po svetu,« pravi Gubenšek. V Kostanjevici bodo med letoma 2012 in 2015 v nakup 18 strojev za brizganje plastike investirali dva milijona evrov in zaposlili 15 delavcev. »Načrtujemo tudi nakup opreme za obdelavo kovin.«