V Kovinoplastiki Lož protestno ustavili delo

Stavkajoči menijo, da ni razloga, da bi veliko zaposlenih prejemalo minimalno plačo.

Objavljeno
21. december 2015 13.19
KOVINOPLASTIKA
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Stari trg pri Ložu - Delavci Kovinoplastike Lož so v petek protestno ustavili delo. Njihova glavna zahteva je zvišanje osnovnih plač. Danes bodo z upravo nadaljevali pogajanja, zagotovo pa ta danes ne bodo končana.

Zaposleni o dogajanju v Kovinoplastiki Lož v teh dneh še nočejo govoriti. Nihče noče povedati, koliko delavcev izmed približno 600 zaposlenih stavka oziroma koliko jih je že v petek ustavilo delovni proces. Po neuradnih informacijah stavka polovica delavcev.

Zahteva po zvišanju 
osnovnih plač

Kolikor sploh sta bila včeraj pripravljena pojasnjevati predstavnik stavkovnega odbora Aleš Hoge in član uprave Aleš Tišler v odsotnosti predsednika uprave Petra Nelca, je mogoče razbrati, da imajo delavci skoraj enake zahteve, kot so jih postavljali pri prejšnjih ustavitvah dela. Glavna zahteva je zvišanje osnovnih plač, ki jih prejema precej zaposlenih, družba pa, kot ugotavljajo stavkajoči, posluje stabilno. Nekaterim delavcem, zato da dobijo osnovno plačo, še vedno dodajajo manjkajočo razliko do osnovne plače.

Delo so ustavili že v petek, Aleš Hoge, v Kovinoplastiki Lož tudi predstavnik sindikata kovinarske in elektro industrije, pa se je z upravo o problematiki pogovarjal že v četrtek popoldne. Prvi dogovor, kot ga je predlagala uprava, je delavcem predstavil včeraj zjutraj, a so ga zaposleni zavrnili. Včeraj so se nato še ves dan pogajali s predstavniki uprave in z lastniki. Novi predlog za dvig osnovne plače naj bi zaposlenim predstavili danes ob šesti uri zjutraj.

Ureditev sistema nagrajevanja

Delavci pričakujejo tudi ureditev sistema nagrajevanja, zlasti delovne uspešnosti, in sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe za dejavnost.

Tudi Aleš Tišler včeraj še ni hotel govoriti o podrobnostih. Uprava bo do »trajnejše rešitve, dogovora, ki bo hkrati omogočal stabilnost poslovanja družbe«, poskušala priti »sistematično, točko za točko«, »čim več stavkovnih zahtev pa se bodo trudili izpolniti ob ohranitvi konkurenčnosti«. Tako velja tudi za zahtevo o podjetniški pogodbi.
Zato ne sindikat ne uprava ne pričakujeta, da bodo pogajanja končana prej kot v mesecu dni.