V Lafarge Cementu na obisku prva violina inšpektorata za kmetijstvo

V Eko sklepajo, da je Saša Dragar Milovanovič sklenila prevzeti odgovornost za to, da tovarna še vedno kuri s petrolkoksom.

Objavljeno
10. oktober 2014 18.02
jsu*CEMENTARNA LAFARGE
P. M., Trbovlje
P. M., Trbovlje
Trbovlje - Danes je trboveljski Lafarge Cement (LC) že drugič v tem tednu doživel inšpekcijski nadzor, smo neuradno izvedeli. Po Nevenki Žvokelj, direktorici inšpekcije za okolje in naravo se je tokrat v LC zglasila njena nadrejena – Saša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, osebno. Na Inšpektoratu na vprašanja o obisku in še zlasti o ugotovitvah ter ukrepih za Delo niso odgovorili, tudi v LC se ne javljajo več na telefone. V Eko krogu o visokem obisku v LC pravijo: »Sklepamo, da je gospa sklenila prevzeti odgovornost za to, da tovarna še vedno kuri s petrolkoksom!«

Dragar Milanovičevi problematika uporabe petrolkoksa v LC ni neznana, je dejal Uroš Macerl, saj se je z njo ukvarjala že konec preteklega leta. Tedaj inšpektorat pravne podlage za prepoved uporabe petrolkoksa v cementarni ni želel prepoznati. Glede na to, da ima zdaj na mizi odločitev upravnega sodišča, so v Eko krogu po Macerlovih besedah upravičeno prepričani, da se bo glavna inšpektorica tokrat odločila drugače in od tovarne nemudoma zahtevala, da takoj neha kuriti s petrolkoksom.

Naj spomnimo: upravno sodišče je LC razveljavilo okoljsko dovoljenje, kar je proizvodnjo v tovarni vrnilo v 90. leta. To pomeni, da smejo za energent uproabljati le premog, proizvodne zmogljivosti klinkerja pa ne smejo biti višje od tisoč ton klinkerja dnevno.