V Makedoniji odprli 75 milijonov evrov vredno hidroelektrarno

Gradnjo hidroelektrarne je vodil slovenski Riko, ki je pri izvajanju projekta povezal številne slovenske družbe.

Objavljeno
01. avgust 2012 16.35
mpi/ IZIVI SLOVENSKEGA FINANCNEGA TRGA
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana – V Makedoniji so danes slavnostno odprli hidroelektrarno Sveta Petka, ki je ena največjih naložb v energetiki na Zahodnem Balkanu, vredna 75 milijonov evrov. Njeno gradnjo je vodilo slovensko podjetje Riko.

Hidroelektrarna Sveta Petka, ki bo v celoti izkoriščala potencial reke Treska, bo z močjo 36,4 megavata in predvideno proizvodnjo 66 gigavatov energije na leto dopolnila makedonski energetski sistem in zagotovila električno energijo več kot 40.000 državljanom Makedonije. Ločni betonski jez v ozki dolini reke Treska je visok kar 64 metrov in je prvi tovrstni jez v tej regiji v zadnjih 25 letih.

»Prepričani smo, da smo s to gradnjo, ki pomeni eno najzahtevnejših gradenj v zadnjih 20 letih v regiji, določili nova merila in nove standarde v hidroenergetiki v tej regiji, ter okrepili slovensko-makedonsko sodelovanje za prihodnost,« je ob slavnostnem odprtju dejal direktor Rika Janez Škrabec.

V Riku pravijo, da jim je uspelo zagotoviti opremo na visoki tehnološki ravni, za katero bodo stroški vzdrževanja nizki, posegi v okolje so bili razmeroma majhni, obratovanje sistema bo zanesljivo, stopnja izkoriščenosti pa visoka. K uresničevanju tega projekta je Riko privabil številne ugledne slovenske družbe, denimo Litostroj, Korona, Iskra Impulz, Irma, Etra in še nekatere, ki so skupaj z makedonskimi podizvajalci (Granit, Beton, GIM, Hipox, Cvet kompani, Mepos in še nekaterimi drugimi) uresničili enega najkompleksnejših, zapletenih in posebnih gradbenih projektov v Makedoniji. Prostornina jeza je skoraj 30.000 kubičnih metrov. Zaradi težke dostopnosti terena, zahtevne geološke sestave tal in lege delovišča (v kanjonu reke) so uporabili zelo zapletene gradbene tehnike in organizacijske veščine.